Wow for en statistik: Så vigtig er Niklas Backman for AGF

Foto: AGF / Ole Nielsen

Der hersker ingen tvivl om, at AGFs svenske anfører, Niklas Backman er afsindigt vigtig i det aarhusianske forsvar. Nu viser statistikker fra en tidligere fodboldommer dog, HVOR vigtig anføreren er for AGF.

AGFs tilhængere er ellevilde med Niklas Backman, som også bliver kaldt for ‘Batman’ i Smilets By. Det er der også en ganske god grund til, for den svenske forsvarsklippe, der også er anfører i AGF, er nemlig en uhyre vigtig spiller.

Det bakkes op af statistikker, som den tidligere fodbolddommer og nuværende redaktør på Mediano, Benjamin Leander har samlet sammen.

Her har den tidligere fodbolddommer taget et kig på, hvordan det er gået AGF, når Niklas Backman har været på banen, og hvordan det er gået den traditionsrige klub, når styrmanden ikke har været på banen.

Desværre for AGF, så har forsvarsspilleren været ude i store dele af de foregående sæsoner, da han har haft et væld af skader, hvor hovedskader især har sat svenskeren ud af spil.

Niklas Backman er dog tilbage, og han er startet inde i de seneste to kampe, hvor AGF i begge opgør har lukket lige præcis nul mål ind. Hans tilstedeværelse kan tydeligt mærkes, og det bakkes altså op af de tal, som Benjamin Leander har fundet frem.

Sådan lyder statistikken

Benjamin Leander har sammenlignet kampe med og uden Niklas Backman fra sæson 2018/2019 og den igangværende sæson 2019/2020.

Seks forskellige ting er der blevet kigget på. Det tæller både Mål imod pr. 90 min. EG pr. 90 min. (Forventede mål mod AGF pr. 90 min). Store chancer tilladt pr. 90 min. Føringer smidt, som har ført til et pointtab. Clean Sheets samt pointsnit pr. kamp i Superligaen.

Mål mod AGF pr. 90 min. 

Med Niklas Backman: 0.43 mål.
Uden Niklas Backman: 1.5 mål.

Forventede mål mod AGF pr. 90 min.

Med Niklas Backman: 1.09 mål.
Uden Niklas Backman: 1.37 mål.

Store chancer tilladt pr. 90 min.

Med Niklas Backman: 1.29.
Uden Niklas Backman: 2.04.

Føringer smidt til pointtab.

Med Niklas Backman: 2 ud af 8 kampe.
Uden Niklas Backman: 10 ud af 20 kampe.

Clean Sheets.

Med Niklas Backman: 9 ud af 14 kampe.
Uden Niklas Backman: 5 ud af 28 kampe.

Pointsnit pr. kamp i Superligaen.

Med Niklas Backman: 1.79.
Uden Niklas Backman: 1.21.

Ovenstående statistikker fra Benjamin Leander viser, at AGF er bedre på samtlige af de ovenstående seks parameter, når Niklas Backman er på banen.

AGF lukker i gennemsnit 0.43 mål ind pr. kamp, når Niklas Backman er med mod 1.50 mål pr. kamp, når han ikke er med. Over en hel sæson ville dette cirka svare til, at AGF lukker 15-16 mål ind på en sæson, hvor Niklas Backman spiller dem alle sammen.

Det er dog ikke muligt at skære det sådan over, da der også er forskel på de modstandere AGF har mødt, når Backman er med og når han ikke er.

Et par andre i øjnefaldene statistikker er, at AGF i de forrige to sæsoner med Niklas Backman har holdt buret rent i 64 % af kampene, mens de kun har holdt buret rent i 17 % af kampene, hvor svenskeren ikke har været med.

Sidst er det også værd at bemærke, at AGF virker til at holde hovedet koldt til sidste i kampene, når den rutinerede anfører er med. Således har AGF smidt point efter de har ført kampen i 50 % af kampene, de har spillet uden Backman, mens det kun har været tilfældet i 25 % af de kampe, som svenskeren har været med i.

Du kan se statistikken fra Benjamin Leander herunder.

Niklas Backmans flotte præstationer på banen har medført, at han er blevet udtaget til rundens hold i august af Tipsbladet.dk. Det skriver AGF-fansiden KSDH.nu