Stolpe ud for AGF: Burde ligge på en 3. plads

Foto: AGF / Ole Nielsen

Det har været stolpe ud for AGF i starten af denne sæson, men ser man udelukkende på spillet på banen, så ser det faktisk rigtig godt ud for AGF, der 'burde' ligge på en 3. plads.

AGF startede sæsonen rigtig dårligt ud, selvom spillet var til det, som man kalder ‘mere’. Det siges dog, at tabellen aldrig lyver, men alligevel må det være lidt opløftende for de aarhusianske fodboldfans at se, at holdet faktisk har fortjent bedre end den nuværende 9. plads i Superligaen.

Et forholdsvis nyt term kaldet xG, hvilket står for Expected Goals (Forventede antal mål) er nemlig noget, folk er begyndt at kigge rigtig meget på. Denne statistik kigger på, hvor mange mål et hold faktisk burde have scoret, når man ser på størrelsen af deres chancer.

Det har tjenesten Tap In - Fodboldanalyse taget et kig på, og denne tjeneste uploader efter hver superligarunde, en tabel der viser, hvor mange point de forskellige hold i Superligaen kunne have haft, hvis de havde scoret de mål, som de havde chancerne til.

Tager man et kig på tabellen efter 7. runde, som netop er udgivet af Tap In- Fodboldanalyse, så vil man se, at AGF er blandt de hold, der har fået færrest point i de første 7. runder i forhold til, hvad de ‘burde’ have haft.

AGF har således i gennemsnit fået 4,3 point mindre, end hvad de kunne, hvis de havde scoret de ‘forventede mål’ og tilføjer man de 4,3 point, så ville AGF altså ligge på en 3. plads i Superligaen.

Det er kun Esbjerg, der har fået færre point end AGF i forhold til expected goals-statistikken, da de ‘burde’ have haft 5,3 point mere end de har.

FC Midtjylland og FCK er møg heldige

Hvis man hurtigt skal runde AGF af i Expected Goals tabellen, så ‘burde’ AGF have scoret 11.2 mål og lukket 6,3 mål ind. Situationen er dog den, at AGF ‘kun’ har scoret 8 mål, mens de har lukket 6 mål ind. De har i skrivende stund 8 point, men ‘burde’ altså have haft 12,3 point i gennemsnit.

Kigger vi på de hold, der har spillet over evne, så finder vi de to tophold i Danmark. FC København og FC Midtjylland er nemlig de mandskaber, der har været mest ‘heldige’ indtil videre i denne sæson.

FC København har fået 6 point mere end de ‘burde’, mens FC Midtjylland har fået hele 7,3 point mere end de ‘burde’ Fjerner man de seks point fra FC København, ville de fortsat ligge nummer 1, mens FC Midtjylland ville være placeret på en 4. plads bag AGF.

De hold der næsten har spillet op til det de ‘burde’ er AC Horsens, OB og FC Nordsjælland.

OB har fået 1,2 point mindre end de ‘burde’ mens AC Horsens har fået 1,3 point mindre end de burde. FC Nordsjælland har omvendt fået 1.5 point mere end de burde.

Se tabellen lige her:

Igen kan man sige, at tabellen aldig lyver, og det er da også korrekt, at det kan være fløjtende ligegyldigt ved sæsonafslutningen, hvis AGF i Expected Goals-tabellen er placeret fem pladser højere end tilfældet er det. Dog må det være opløftede at læse, at AGF faktisk er et af de bedst spillende hold i Superligaen i øjeblikket.