Aarhus Kommune tjener styrtende på parkering

I løbet af bare fire år har Aarhus Kommune næsten fordoblet antallet af udskrevne p-bøder.

Hele 60.420 gange i løbet af 2017 hev en kommunal parkeringsvagt bødehæftet op af lommen, og afleverede en irriterende seddel i forruden på en ulovlig parkeret bil et sted i Aarhus Kommune. Til sammenligning skete det blot 31.134 gange i 2014. Siden da er tallet bare steget år for år.

I alt blev der sidste år indbetalt bøder for 29.874.000 kroner fra bilister til kommunekassen. Det viser nye tal fra FDM, som har undersøgt de kommunale indtægter for parkering de seneste fire år.

FDM opfordrer til at nedsætte taksterne

Tallene fra Aarhus matcher tendensen fra landsplan, hvor indtægterne på parkering sidste år samlet set steg med 120 millioner. Derfor appellerer FDM nu til, at kommunerne holder igen med den skrappe kontrol.

”Vi anerkender, at der i visse kommuner kan være behov for at regulere trafikken med betalingsparkering. Men med en samlet parkeringsindtægt, der bare vokser og nu nærmer sig en milliard kroner, bør kommunerne alligevel spørge sig selv, om det ikke er tid til at se på priserne og måske sætte taksterne ned, fordi det er for dyrt. Det ligner overregulering,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange, og tilføjer:
 
”Særligt når man tager i betragtning, at under 30 procent går til parkeringskontrol, drift og vedligeholdelse af p-pladser. I stedet går langt hovedparten af indtægterne til andre ting ude i kommunerne. Det gør det svært ikke at få en mistanke om, at de bevidst opretholder et højt indtægtsniveau i strid med reglerne. Kommunerne må nemlig ikke have betalingsparkering med det formål at fylde kommunekassen.” 

Stabil indtægt fra betalingsparkering

Alt i alt tjente Aarhus Kommune 66.450.000 kroner på parkering sidste år. Lidt under halvdelen af dem stammer altså fra udskrevne bøder.

Den resterende del kommer fra betalingsanlæggene rundt omkring i byen. Her er der ikke sket den store udvikling. Sidste år genererede de betalte parkeringspladser godt 36 millioner kroner til kommunekassen. Det er et tal, som har været nogenlunde stabilt de sidste fire år.