28-årig brite kan vinde titlen som Danmarksmester i Stand-up

Conrad Molden optræder udelukkende på engelsk, men han kan alligevel vinde DM I Stand-up. Aarhus24 har talt med den britiske komiker, der er gået videre til semifinalen i Odense den 7. oktober.

Den britiske komiker Conrad Molden har boet i Danmark siden 2012. Stand-up er noget han allerede prøvede kræfter med som teenager i London tilbage i 2006, men det var først i 2013, at han virkelig tog fat i scenekunsten.

Her fem år senere står han i sin anden semifinale ved DM i Stand-up, og går han videre derfra, så har han mulighed for at blive Danmarksmester i Stand-up, når seks af landets dygtigste komikere skal konkurrere på det ikoniske Bremen Teater i København den 7. november.

I første omgang skulle han dog videre fra den indledende runde, der blev afviklet på Kulturmaskinen i Odense, og det var en mere nervøs Conrad end normalt, der gik på scenen.

”Det var en rigtig god aften, men jeg var faktisk meget mere nervøs, end jeg lige havde forventet. Publikum var dog helt vidunderlige, og jeg timede min 5-minutters optræden helt perfekt,” lyder det fra Conrad Molden.

Optræder på engelsk

Selvom Conrad efterhånden har boet i Danmark i seks år, så foregår det meste af hans optræden primært på engelsk. Han formår dog at tilegne sit materiale til det danske publikum, og derfor mente han også, at det gav mening at deltage i DM i Stand-up, selvom hans materiale ikke er på dansk.

”Enkelte har faktisk fortalt mig, at det er ’imod reglerne’, men det har jeg nu ikke kigget nærmere på. Jeg ved godt, at det er meget ukonventionelt, men jeg føler mig meget dansk. Mit materiale handler om livet i dette vidunderlige land, og derfor mener jeg også, at det giver mening, at jeg deltager i DM i Stand-up,” fortæller Conrad.

Forventer du at gå videre til finalen, og måske at vinde DM?

”Jeg håber det, men jeg forventer ikke noget. Jeg er nået længere med Stand-up, end jeg nogensinde havde forventet. Med hjælp fra Tim Borch, formåede jeg at fuldføre et nationalt oneman-show foran flere tusinde mennesker. Jeg elsker at optræde, og jeg vil bare gerne lave mere af det. Hvis jeg kan vinde DM og komme endnu længere med min karriere, vil det være magisk,”

Sådan så plakaten ud, da Conrad var på tour i 2017

En kvinde udvandrede i protest

I Danmark er der efterhånden rigtige mange stand-up-komikere. Der er både de professionelle, og så er der et hav af håbefulde komikere, der drømmer om at slå igennem. Det store felt gør det ikke til nogen let opgave, og det bliver uden tvivl ikke være lettere, når man skal optræde på et sprog, der ikke er publikums modersmål.

Hvordan reagerer publikum, når de finder ud af, at du taler engelsk?

”Den del kan godt komme som et chok for dem. Jeg tror, at mange folk bliver bekymrede, når de hører, at den næste komiker er engelsktalende, fordi de er bange for, at jeg kommer med en masse referencer, som de ikke forstår. Sådan er det dog slet ikke. Til DM i Stand-up har jeg faktisk designet et show, der udelukkende er til danskere, og det appellerer til dem på en rigtig god måde. Kulturen i deres hjemland set fra en britisk mands synspunkt,” lyder det fra Conrad Molden.

Har du haft dårlige oplevelser fra publikum, ved at du udelukkende optrådte på engelsk?

”Haha, et par stykker. Jeg optrådte i Aarhus på en cafe, og denne aften var publikum en lille gruppe danskere på over 60 år. Så fortæller jeg en joke om, at jeg er forvirret omkring processen at tage i kirke og bede, ikke fordi jeg ikke tror på Gud, men fordi jeg ikke kan tro på, at Gud taler dansk. Det er bare en joke, en meget fjollet en, men en kvinde rejste sig op og råbte ’Jo han gør!’ hvorefter hun gik. Det var rigtig skidt,” erindrer Conrad.

Det er dog ikke altid, at det er den engelske del i Conrads show, der er problemet, det kan faktisk være det stik modsatte. Conrad bruger nemlig mange danske gloser, og det kan være et problem, når han bliver booket til at optræde for andre udlændinge.

”Ofte er det faktisk ikke min engelske del, der er problemet, men det modsatte. Jeg bliver ofte booket til private shows med et mix mellem danskere og udlændinge, men det er åbenbart ikke alle udlændinge, der taler ligeså gebrokkent dansk, som jeg gør,” lyder det med et grin fra Conrad, der fortsætter.

”Så nogle gange giver mine referencer slet ikke mening for dem. Jeg har lavet shows, hvor jeg har talt om kontanthjælp og remoulade og der kan jeg ofte høre alle danskerne grine. Så måske er jeg nogle gange, blevet absorberet lidt for godt ind i det dejlige Danmark,” slutter den britiske komiker.

Hvis du kunne tænke dig at se Conrad Molden i semifinalen den 6. oktober, så finder det sted i Baltoppen Biograf i Ballerup klokken 20:00. Ønsker du i stedet at se Conrad optræde i Aarhus, så vil han jævnligt kunne findes på de lokale Open Mikes. Hvornår de finder sted, kan du læse om på Stand-up comedy i Aarhus på Facebook.