Aarhus Airport på vanvittig vækstkurs

Det er nye tider i Aarhus Airport, hvor stigningen i passagertal og nye ruter vokser.

Optimismen bobler i Aarhus Airport, der oplever stor vækst i passagertal og ruter. I august er passagertallet steget med over 60 procent i forhold til sidste år.

De færreste havde for to år siden spået, at Aarhus Airport i 2018 kunne præsentere vækstrater af den kaliber, der i dag kendetegner den østjyske lufthavn. Proportionelt med det væsentligt udbyggede rutenet i Aarhus Airport er passagertallet nærmest eksploderet.

Gearskiftet i lufthavnen manifesteres blandt andet i sommerens passagertal. Udenrigstrafikken i august 2018 er steget med 154 procent i forhold til samme måned sidste år, og totalt tegner årets sidste sommermåned sig for en passagerfremgang på 61,4 procent sammenlignet med august 2017.

”Vi har en periode med ekstrem vækst bag os, og peaker nu med den højeste procentvise vækst i lufthavnens historie. Vi er meget tilfredse med, at det hårde arbejde, der går forud for en vækst af den her størrelse, skaber så flotte resultater. Ikke mindst er det glædeligt, at potentialet fortsat er stort, at vi har nye ruter på tegnebrættet, og at udsigterne for fremtiden her i lufthavnen er lyse,” siger direktør i Aarhus Airport, Peter Høgsberg.

Nye ruter og nye selskaber

Den markante vækst fik for alvor luft under vingerne, da Aarhus Airport sidste år udvidede sit samarbejde med SAS. Udvidelsen har blandt andet ført til åbningen af seks nye ruter til henholdsvis Oslo, Stockholm, München, Mallorca, Split og Nice. Men også nye flyselskaber har set sig varme på lufthavnen 35 minutter fra centrum af Aarhus. I weekenden åbnede Aarhus Airport ny rute til Berlin med lavprisflyselskabet easyJet, der dermed fik debut i Vestdanmark. Åbningen blev på traditionel lufthavnsfacon markeret med åbningsceremoni og vandportal. Allerede til november åbner easyJet endnu en rute fra Aarhus – denne gang til Gatwick i London.

”Det er nye tider i Aarhus Airport. I 2016 havde østjyderne ni destinationer at vælge mellem, når de fløj fra deres nærlufthavn. I år har de 20, og næste år har de endnu flere. Som tallene viser, har passagererne taget flot imod vores stærkt udvidede ruteportefølje. Sidste år fremlagde vi en ambitiøs forretningsplan baseret på ruteudvikling og nye samarbejder. Den plan har vi succes med, og derfor vækster vi,” siger bestyrelsesformand i Aarhus Airport, Torben Boldsen.

Indenrigstrafikken er nedadgående

Målt på indenrigstrafikken går passagertallet i august beskedent tilbage med 3,4 procent sammenlignet med samme måned sidste år. Årsagen skal findes i færre afgange i sommerferieperioden. Til gengæld har charterflyvningen taget et pænt spring fremad og stiger 10,7 procent. Fra næste sommer forventer Aarhus Airport at sende chartertallene yderligere i vejret, når Århus Charter åbner forbindelse til både Kreta og Zakynthos.

For at markere den nye æra i Aarhus Airport har lufthavnen skiftet sit logo ud med et nyt, der meget sigende viser et fly med snuden opad. Ligeledes tager Aarhus Airport i løbet af det kommende år fat på en udvidelse af lufthavnen, så den fysisk kan rumme den acceleration i antallet af passagerer, som de mange ekstra ruter genererer. For at højne effektivitet og passageroplevelsen i lufthavnen er Aarhus Airport ligeledes gået i luften med et nyt digitalt parkeringssystem.