Sådan skifter du tændrør på din bil

Foto: Shutterstock

Annoncørbetalt indhold

Hvis det er blevet tid til at skifte tændrør på din bil, skal du beslutte, om du selv vil varetage arbejdet eller ej. Har du ikke den store mekaniske snilde, kan det være en god idé at få hjælp udefra. Har du derimod hænderne skruet rigtigt på, kan du godt skifte tændrør selv.

Guide: Sådan skifter du tændrør

Det er ikke en god idé at skifte tændrør på en bil, der lige har været ude at køre, da tændrørene dermed vil være varme, og du risikerer at komme til skade. Inden du kan udskifte bilens tændrør, er det essentielt, at motoren er helt kold.

Retter du dit blik mod motorklokken, vil tændrørene ofte sidde på en række. De vil være relativt nemme at spotte, da de er forsynet med synlige tændrørshætter samt tændkabler, der løber langs motorblokken.

Når du skal skifte tændrør, er det vigtigt, at du kun arbejder med ét rør ad gangen. Det er nemlig vigtigt, at alle tændkabler kommer rigtigt på plads.

 

 

Billedet er taget fra autodoc.dk

Når de skiftes, skal du følge disse trin:

  1. Start med at hive én tændrørshætte op. Det er et stik, der sidder ned over selve røret. Længden på hætten vil fortælle noget om, hvor lang en tændrørsnøgle der er brug for.
  2. Placér herefter din tændrørsnøgle i hullet og drej rundt. Du løsner det ved at skrue mod uret. Det er vigtigt, at du bruger den rette nøgle til formålet.
  3. Forud for installationen af det nye tændrør skal du sikre dig, at det nye og det gamle tændrør er lige lange. Ellers vil tændrøret potentielt kunne skade motoren.
  4. Nu sætter du dit tændrør fast i tændrørsnøglen. Dobbelttjek, at det sidder ordentligt fast, så det ikke falder af. Hvis det tabes, kan det ikke længere bruges.
  5. Når du spænder det, er det meget vigtigt, at det bliver gjort med det rette moment, så det sidder godt fast. Dog må det heller ikke blive overspændt.

Tjek også dit tændkabel

Når du har udskifte et tændrør, er det også vigtigt, at du undersøger tændkablet. Inden du fortsætter kørsel med bilen, skal du sikre, at det ikke er revnet eller sprækket.

Hvis tændkablet er helt, er der intet behov for at udskifte det, selvom du har skiftet et tændrør. Når du sætter tændrørshætten på plads, er det vigtigt at sikre, at det sidder korrekt, så det lukker af for fugt og skidt.

Oplever du, at din bil ikke vil starte, er det ikke sikkert, at et tændrør er problemet. Der kan også være andre problemer med tændingen.

Kilde:

Oplysninger om tændrør fra skorstensgaard.dk