Foruroligende: Coronasmitten stiger markant i Aarhus kommune

Foto: Shutterstock

Uge 31 har ikke været en positiv uge i Østjylland set med coronabriller. I alt er der registreret fire gange så mange smittede som i sommerferiens øvrige uger.

I alt er 44 personer smittet med COVID-19 i de østjyske kommuner i uge 31. Det beløber sig til fire gange så mange personer, som i de tidligere uger i sommerferien. Det fortæller TV2 ØSTJYLLAND, der har lavet beregninger ud fra tal fra Statens Serum Institut.

De stigende smittetal bevirker, at flere at de østjyske kommuner nu skal holde ekstra øje med udviklingen i denne uge, for fortsætter udviklingen, skal der handles. Det fortæller siger ledende overlæge i klinisk mikrobiologi fra Aarhus Universitet Svend Ellermann-Eriksen til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor opfordres der nu til, at vi ikke slækker på de sikkerhedsforanstaltninger, der er indført overalt i Danmark. Hvis de anbefalede retningslinjer ikke overholdes, så risikerer vi nok engang at skulle forholde os til strengere regler og måske endnu en lockdown.

Selvom smitten er stigende i de fleste østjyske kommuner, er det særligt i Aarhus Kommune, der har den kraftigste stigning i smittetallet.

I uge 31 blev der registreret 36 nye tilfælde af COVID-19, mens man ugen forinden kun registrerede seks nye.

Smitten kan skyldes rejseadfærd og ændret adfærd

De mange sommerferierejsende har bevirket, at mange danskere er samlet samme steder. Det kan f.eks. være i Djurs Sommerland eller Tivoli Friheden, hvor de anbefalede retningslinjer ikke altid overholdes. Det kan bevirke, at smittetrykket stiger.

"Nogle kan være blevet smittet i det danske sommerland og enkelte kan have smitte med hjem fra udlandet," fortæller Svend Ellermann-Eriksen. 

Det er dog mest sandsynligt, at stigningen skyldes befolkningens mere afslappede holdning til at holde afstand, vaske hænder og spritte af. Jo mere der slappes af, jo bedre forhold får virussen.

Indtil videre er der ikke indlagt foruroligende flere end tidligere, men indlæggelserne er typisk også forsinkede i forhold til smitteregistreringen. Det er dog stadig for tidligt at sige, om stigningen er starten på en tendens, som der skal handles på.