Svimlende stærkt startfelt er klar til weekendens VM Cross

Foto: Lars Møller

Fire kenyanske verdensmestre og et 18-årigt norsk fænomen er bare nogle af de mange stærke løbere, som lørdag 30. marts dyster om VM-titlen i cross i Aarhus. VM Cross-motionsløbet er stadig åbent for tilmelding, ligesom der er gratis adgang for tilskuere.

Nu løfter arrangørerne sløret for en stjerneparade af verdensklasseløbere. Notorisk stærke Kenya sender ikke bare én, men fire verdensmestre inden for atletikkens forskellige løbediscipliner, mens Norge med deres dobbelte europamester, Jakob Ingebrigtsen, sørger for, at fokus også bliver flyttet lidt væk fra Afrika.

VM Cross er Dansk Atletiks helt store satsning, og siden værtskabet kom i hus, er der blevet arbejdet intenst på at skabe et skelsættende VM. Direktør i forbundet, Jakob Larsen, er selvsagt stærkt tilfreds med det program, der nu tegner sig.

VM overgår alt

De fire kenyanere, som han henviser til, er bl.a. Geoffrey Kamworor, som de seneste år har vist sig som værende måske verdens bedste løber allround. Han fik sit gennembrud i netop Danmark, da han i 2014 vandt VM Halvmaraton i København. Titlen forsvarede han de efterfølgende to gange i '16 og 18, og sideløbende har Kamworor triumferet ved de to seneste udgaver af VM Cross '15 og '17. Hans kvindelige pendant, den regerende verdensmester på 5000 meter, Hellen Obiri, er et andet navn i Kenyas stjernespækkede trup. Med yderligere to regerende verdensmestre på mændenes 1500 meter og 3000 meter forhindringsløb understreges det igen, at VM Cross er det sværeste løb at vinde overhovedet.

Geoffrey Kamworor, der her vinder VM Halvmaraton i København marts 2014, er en af de mange stærke løbere til VM Cross i Aarhus lørdag 30. marts 2019. Foto: Lars Møller

Cross, landevej eller bane. Alle, der er noget inden for løb, kommer til Moesgaard, hvor det stejle stykke henover museets tag bliver et spektakulært syn for tilskuere og tv-seere.

 

"Cross er der hvor løbesporten startede. Og VM er på mange måder det ultimative løb; de bedste fra forskellige distancer samlet på en rute i Aarhus, som i sig selv tegner til at blive historisk. Men cross er også ofte en lidt overset disciplin. Vi har derfor som arrangører lagt mange kræfter i at præsentere det på en tidssvarende måde; at vi samtidig kan fremvise et felt, som hører til de stærkeste, atletikken formår at fremvise, er både en glæde og en bekræftelse af, at vi med stor sandsynlighed står foran årets løbefest; ikke bare i Danmark, men på verdensplan."

Norsk fænomen kan skrive historie

Startfeltet får også et interessant nordisk islæt med Jakob Ingebrigtsens tilsagn. Det 18-årige norske fænomen skrev sidste sommer i Berlin historie, da han blev dobbelt europamester på 1500 og 5000 meter. Ved VM har han valgt at stille op i sin naturlige klasse - U20 - hvor han bliver et af Europas helt store håb i en afrikansk paradedisciplin. Man skal tilbage til 1985 for at finde et VM, hvor mændenes U20-klasse ikke er blevet vundet af en østafrikansk løber.

Danske medaljechancer må på forhånd betegnes som urealistiske, men der er en stærk tro på, at Anna Emilie Møller - som er i sit livs form - kan markere sig som en af Europas bedste. Danmark stiller med fuldt hold, hvilket vil sige 28 løbere.