Sådan forebygger du skinnebensbetændelse

Foto: Shutterstock

En af de mest kroniske belastningsskader hos idrætsudøvere, som også forekommer hyppigst, er skinnebensbetændelse. Skaden ses oftest hos løbere og springere, der overbelaster deres muskler.

 

Døjer du med betændelse i skinnebenet, kan du læse videre her og få gode råd til, hvordan du behandler og forebygger tilstanden.

Hvad er skinnebensbetændelse?

Skinnebensbetændelse er en overbelastning af muskler og knoglens senefæster langs indersiden af skinnebenet og kan resultere i ømhed og smerter forskellige steder på underbenet.

Hvad er årsagen til skinnebensbetændelse?

I intense træningsperioder kan du få større muskler og mere stivhed, hvilket kan udløse lidelsen. Er belastningen langvarig og gentagende, opstår der en betændelse i muskelfæstet i knoglehinden, som er fæstet til selve knoglen.

 

For meget træning eller for hurtig progression i træningen kan udløse betændelsestilstanden. Når der dannes arvæv og fortykkelse af hinden rundt om muskulaturen, opstår der smerter, fordi der bliver for trangt for muskulaturen på forsiden af underbenet.

 

Muskelstyrke, bevægelighed og fodens anatomiske stilling spiller også en rolle.

Hvordan føles betændelsen?

Smerterne er til stede under og efter aktivitet og beskrives som skarp eller skærende. Derfor kaldes tilstanden også shinsplints.

 

Kan du mærke en ømhed under løb eller spring på den nederste tredjedel af skinnebenet, er det et symptom på skinnebensbetændelse.

 

I svære tilfælde kan du få konstante smerter, som langsomt forværres ved belastning. I de tilfælde kan du mærke ømme knuder langs skinnebensranden, der udtrykker benhindens irritation.

Hvordan behandles skinnebensbetændelse?

Uanset om du er professionel idrætsudøver eller blot elsker at løbe i din fritid, skal du ikke miste modet, hvis du døjer med betændelse. Der findes behandlingsmuligheder, så du kan lindre smerten og forebygge skaden i fremtiden.

 

Du kan læse videre her og få mere viden om behandlingsmulighederne.

Genoptræning og øvelser

En af de mest oplagte behandlingsmuligheder er genoptræning, hvor du får hjælp til at aflaste lægmuskulaturen. Du kan med fordel søge hjælp hos en professionel osteopat, der kan hjælpe dig med den rigtige behandling af skinnebensbetændelsen.

 

Det vigtigste er, at du stopper med vægtbærende træning, så der mindskes for stød op gennem underbenet. I stedet kan du cykle, svømme eller bruge en crosstainer, hvor du ikke overbelaster lægmuskulaturen som ved løb.

Fodtøj og skoindlæg

Ved løb og træning kan der ske en fejlbelastning af foden og læggen, hvis der ikke er en god støtte til fodens inderside under foden eller bagud mod hælen.

 

Det rette fodtøj og bløde indlægssåler i dine løbesko kan rette op på det og give den gode støtte, som foden trænger til. Dermed undgår du at få eller forværre betændelsestilstanden.

Nedsat træningsmængde

Måske giver det sig selv. Men hvis din skade skyldes belastning af muskulatur, bør du nedsætte træningsmængden. Du bliver hurtigere rask, hvis du hviler dig og ikke belaster musklerne mere end højst nødvendigt.

Medicin og kirurgi

Medicinsk behandling har ikke den store effekt, men ved akutte gener kan man forsøge med visse typer medicin. Ofte er lokalbehandling med gel også optimalt, hvor gelen masseres ind i huden over området på underbenet.

 

Kirurgi er sjældent en løsning, hvor man kun ved meget langvarige og svære tilfælde vil overveje at operere. Effekten er dog usikker og hænger mere sammen med, at man skærer de nerver over, der registrerer smerte.