Hvem har brug for en a-kasse?

Foto: Pixabay

I langt de fleste tilfælde er det en god ide at være medlem af en a-kasse. Som udgangspunkt har vi jo nok alle brug for økonomisk støtte, hvis vi en dag står og er ledige på arbejdsmarkedet. Selvom du har en sikker arbejdsplads med en solid kontrakt, så kan man aldrig vide, hvad fremtiden bringer. Det er de færreste, som regner med pludselig at gå arbejdsløs, men kan man aldrig vide sig 100% sikker. 

Men er det alle mennesker, som har behov for at være medlem af e a-kasse? Og hvad kan en a-kasse gøre for dit arbejdsliv? Læs med i denne artikel og bliv lidt klogere. 

Som ledig på arbejdsmarkedet

Hvis du er ledig på arbejdsmarkedet, eller allerede er i et job, så bør du grundlæggende altid være medlem af en a-kasse. Husk på at du skal have været medlem af en a-kasse i mindst 12 måneder, før du kan få udbetalt dagpenge. Det vil sige, at du altså ikke kan melde dig ind på samme dag, som du går arbejdsløs. Et medlemskab i en a-kasse er et altså noget, som du skal regne i god tid. De fleste starter deres medlemskab allerede, mens de går på uddannelse, hvilket ofte er gratis, mens du studerer.

Selvom du har et godt job i sigte efter din uddannelse, så er det nødvendigt at være medlem af en a-kasse. Arbejdsmarkedet er aldrig 100% sikkert, og du skulle nødig gå ledig, og skulle betale ud af egen lomme, hvis ikke du finder et nyt job hurtigt derefter. 

A-kasse til selvstændige

Mange selvstændige virksomhedsdrivere styrer uden om a-kassen, fordi de ikke føler det er en nødvendighed. Det er dog ikke helt sandt. Som selvstændig er det mindst lige så vigtig, at være medlem af en a-kasse. 

Der er ofte flere risikoer, når du arbejder selvstændigt. Din virksomhed kunne jo pludselig gå under, og du kan komme til at tabe mange penge på det, hvis ikke du har et medlemskab i en a-kasse. Der findes specifikke A kasser for selvstændige, som er skræddersyet til dig som erhvervsdriver. Der følger også mange gode fordele med medlemskabet, som kan tilbyde dig sparring og juridisk hjælp. 

Mere end bare dagpenge

Mange ser kun a-kassen, som deres vej til at få udbetalt deres dagpenge. Det er naturligvis også hovedessensen af, hvad en a-kasse skal kunne gøre. Men når du melder dig ind i en a-kasse, får du faktisk en masse andre gode fordele med oven i hatten. 

Der er selvfølgelig forskel på, hvad de forskellige a-kasser tilbyder, men du kan eksempelvis få: 

  • Adgang til kurser
  • Hjælp til at skrive CV og ansøgninger
  • Almen rådgivning
  • Gode tilbud på fagforeninger
  • Og meget andet

Du betaler altså for mere end bare den økonomiske sikkerhed. A-kassens fineste opgave er, at sørger for du kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. 

Find en a-kasse som passer til dine behov

Ingen a-kasser er ens, og derfor skal du heller ikke vælge det første og det bedste. Nogle a-kasser er særligt skræddersyet til eksempelvis lærerjobbet, sygeplejersker, dataanalytikere eller selvstændige. Disse a-kasser tilbyder særlige tilbud, som er rettet mod specifikke arbejdspladser. A-kasser svinger også rigtig meget i pris, men prisen ligger normalt mellem 4-500 kr. om måneden.