Historien om Gamestop-aktien – hvad skete der egentlig?

Foto: Shutterstock

Husker du Gamestop-aktien, der pludselig steg til i starten af 2021? Et tilsyneladende dødsdømt selskab, der måtte indse, at fysiske computerspilsforretninger var passé, og at fremtiden havde overhalet dem. Men så skete der noget…

Annoncør betalt indhold

Hedgefunde shorter Gamestop

Egentlig forløb historien om Gamestop lige efter bogen – i hvert fald til at starte med. Hedgefunde havde vejet aktien og fundet den for let, og derfor besluttet sig for at lave et stort short på aktien. Det betød, at hedgefundene ville tjene penge, hvis aktien faldt, og omvendt tabe penge, hvis aktien stik mod forventning skulle stige.

Men hvorfor skulle den stige? Alt pegede på, at Gamestops kronede dage var ovre, og at virksomheden ville blive gå i forfald, hvis ikke der snart skete noget drastisk. Og det var faktisk lige præcis, hvad der gjorde – til alles store overraskelse.

Nørder starter squeeze play

Sideløbende med, at hedgefundene havde shortet Gamestop, havde en flok aktienørder på Reddit nemlig lagt mærke til dette short. Efterfølgende gik de sammen om at lave et såkaldt squeeze play, hvor man forsøger at presse den part, der shorter en aktie, ved at købe voldsomt op i den pågældende aktie – i dette tilfælde altså i Gamestop.

Dette ville under normale omstændigheder ikke kunne lade sig gøre, da hedgefunde ofte investerer millioner af dollars, hvilket er noget nær umuligt at hamle op med for den private investor. Men fordi de private investorer – via Reddit – så at sige rottede sig sammen, kunne de pludselig presse aktiekursen op-

Der opstod en voldsom hype på nettet, og flere og flere ville være med på Gamestop-raketten, hvilket fik aktiekursen til at eksplodere. Aktien steg ca. 3.000% på en måned, flere privatinvestorer blev online millionærer, og sådan gik det altså til, at David fik skovlen under Goliath på aktiemarkedet.

Ikke set noget lignende herhjemme – endnu

I Danmark har vi ikke set noget lignende endnu, men det kan sagtens ske. For nyligt var der f.eks. fokus på orphazyme a/s aktie, der pludselig steg voldsomt over nogle få dage uden nogen indlysende grund.  Her viste det sig imidlertid også, at der var gang i den på både Reddit og Twitter. Aktien, der både er registreret på den danske og amerikanske børs, steg således 35% på blot én dag på den danske børs.

Spørgsmålet er derfor ikke, hvornår vi oplever noget lignende i Danmark, for det gør vi i princippet allerede. Spørgsmålet bør nok snarere være – hvilken aktie bliver den næste?