Få ejerskab over egen økonomi

Foto: Shutterstock

Få bedre søvn om natten og lær alt om hvordan du ligger et godt budget og undgå rod i økonomien. Her er hvad du skal vide.

 

Hvordan laver man et budget?

Det første du skal kigge på, er hvad du har af indtægter og udgifter. Det kan du bla. Gøre via din netbank. Hvis du hæver penge til kontant brug, er det en god idé at gøre dig et overblik over forbruget af dem. Det er altid en god idé at gå et helt år tilbage, så du er sikker på at få alle udgifter med, som bliver trukket kvartal vis. Når du har dine indtægter, kan du trække udgifterne fra og på den måde finde ud af, hvad dit rådighedsbeløb er, for hver måned. 

 

Hjælp til budget 

Der findes mange gode måder, hvor på du kan holde et godt overblik over dit budget. En god idé er, at bruge en app, hvis du altså har en smartphone. Vi lister et par stykker som kan anbefales:

 

  • Spiir

  • Lommebudget

  • Optius

 

Her kan du indtaste og tracke dit forbrug, så er du er sikker på at overholde det budget du har lagt for måneden. Derudover er de nævnte apps, enormt bruger venlige, hvilket gør det nemt og overskueligt. 

 

Der findes også mange gode artikler, som kan gøre dig klogere på din økonomi. Du kan læse mere her.

 

Hvad er en sund økonomi?

Finanstilsynet har lavet en vejledning ift. Hvordan en sund økonomi kan se ud, som tommelfingerregel:

 

  • Single: 5.000 - 6.000 DKK til rådighed om måneden.

  • Samlevende: 8.500 - 10.000 DKK til rådighed om måneden.

  • Børnefamilier: + 2.500 DKK per barn

 

Gode grunde til at lave et budget

Hvis du føler at du altid er bagud med regningerne eller ikke kan få pengene til at række til hele måneden, så er det altid en god indikator på, at det er tid til at ligge et budget. 

 

Det kan også være at din økonomiske situation ændrer sig fordi du har skiftet job og dermed får en anden løn, eller du har lige købt en bolig som giver nogle ekstra udgifter om måneden. Måske har du haft brug for at optage et lån og der vil det være en fordel, da låneudbydere i en kreditvurdering, kigger på hvordan du forvalter din økonomi.