Tager drastisk middel i brug i kampen mod mundbind

Foto: Shutterstock

Mundbind er blevet en fast del af hverdagen herhjemme. Det kan desværre også ses på mængden af brugte mundbind, der havner alle andre steder end i skraldespanden.

Mundbind ved stoppestedet, mundbind i vejkanten, mundbind i åen og i parken. Nogle er smidt, nogle er tabt, og andre er måske blæst derhen fra  en skraldespand. 

Brugte mundbind udgør en smitterisiko og er en udfordring for naturen og  miljøet, fordi de blandt andet er lavet af plastik og aluminium. Samtidig  viser en ny Epinion-undersøgelse, at mundbind er noget af det affald, der  generer aarhusianerne allermest. 

Det er årsagen til, at borgerne i Aarhus nu skal vende sig til et nyt syn i gadebilledet.

Ingen undskyldning

”Corona har ændret meget i vores liv på kort tid - også typen af affald, der  bliver smidt på gaden. Vi må og skal passe på hinanden, vores by og  naturen. Derfor skal vi selvfølgelig også sørge for at smide vores mundbind i  skraldespanden efter brug," siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, inden han uddyber:  

"De nye skraldespande gør det lettere at komme  af med sit mundbind efter brug. Skulle man møde en fyldt skraldespand, må  man tage sit mundbind med til den næste eller smide det ud derhjemme.  Der er ingen undskyldninger for bare at smide det.”

De nye spande er designede, så det er let at smide sit mundbind ud uden at  skulle røre ved håndtag eller flader. Samtidig har spandene et fastspændt  låg, der sikrer, at hverken fugle eller vind kan sprede mundbind i byrummet, oplyser Aarhus Kommune. 

De store 240 liters spande kan rumme ca. 3000 mundbind og er lavet, så de  brugte mundbind også kan håndteres på sundhedsforsvarlig vis, når  skraldespandene skal tømmes. 

”Selvom vi har tømt mange af vores skraldespande oftere, end vi plejer,  oplever vi, at selv ganske få mundbind kan være nok til at danne en ”prop”,  fordi de ikke falder ned i spanden. Mundbindene kan dermed give indtryk af  en helt fyldt skraldespand, og samtidig kan de lettere spredes i byrummet af  vind og dyr. Det problem håber vi at undgå med de nye skraldespande. Vi  håber ligeledes, at vi skal bruge meget mindre tid på at samle efterladte  mundbind op fra gaden fremover,” siger Kim Gulvad Svendsen, driftschef,  Teknik og Miljø.

De første spande vil blive opstillet i Aarhus Midtby, hvor de især vil blive  koncentreret omkring trafikale knudepunkter og i områder med mange  mennesker. Herefter vil spandene placeres i resten af byen efter behov.