111 af de bedste sportsbarer i Danmark er udvalgt til ny guidebog. Den giver svar på, hvor man kan bestille bord, se storskærm, følge sit favorithold og spise inden og under kampen. Fællesnævneren er de tre f'er: Fodbold, fjernsyn og fadøl.
Hvordan finder man egentlig ud af, hvilke barer, der viser sport?
Dette ret enkle spørgsmål stillede Ib Keld Jensen og hans to sønner sig selv en sommerdag helt tilbage i 2018.
De tre mænd går jævnligt ud med gode venner for at se fodbold, og kunne godt tænke os at prøve nogle alternativer til de tre-fire barer, de normalt frekventerede? Hvor kan man spise inden kampen, hvor kan man reservere bord, hvilke barer viser kampene med lyd og på storskærm?
Det endte med at blive et langt tilløb til det, der i dag er blevet til en sportsbarbibel med 111 af de bedste sportsbarer i landet udvalgt blandt over 400 barer.
Dermed tør forfatteren godt påstå, at det det er den første guidebog af sin art i Danmark.
Undervejs i løbet af de snart seks år er der sket en mindre revolution på barerne. Efter corona og med Christian Eriksens hjertestop blev herrelandsholdet i fodbold et samlingspunkt, som gjorde, at barerne blev løbet fuldstændig over ende af begejstrede rød-hvide fodboldfans.
Der er flere eksempler på, at selv små barer kunne samle hundredevis, hvis ikke langt over tusinde af fans til euforisk fejring under EM i fodbold 2021.
Og siden er tendensen fortsat. Herrelandsholdet er uden sammenligning sportsbarernes største trækplaster, og det har medført en anden ny trend.
Mange især yngre kvinder er fulgt med landsholdet ud på sportsbarerne, fortæller barejerne, og det har vi også selv kunnet konstatere.
Danmark står foran den vildeste sportssommer: Ud over EM i fodbold, OL i Paris, Tour de France og Wimbledon og med danskere som Vingegaard, Wozniacki og Holger Rune i forventede hovedroller.
Fodboldlandsholdet skal til Tyskland og både håndboldherrer og -damer spås store medaljechancer i Paris. Kun få barer viser sport udenfor på storskærm, og for nogle af dem kan de seneste begrænsninger få stor betydning for folkefesten. Men fest bliver der. Ikke meget kan skabe fællesskabsstemning som dansk deltagelse i en slutrunde.
Selvom både herre- og damelandsholdene i håndbold trækker endnu større seertal end fodboldlandsholdet, så mærkes det kun i mindre omfang på barerne. I det hele taget er fodbold det altdominerende trækplaster, og da stort set kun herrefodbold.
Kvindesport har generelt trange kår på barerne, og det gælder også for andre sportsgrene.
Lokalt kan Tour de France, Super Bowl, tennis, Formel 1, ishockey, rugby og håndbold trække folk, men det er treenigheden af fodbold, fjernsyn og fadøl, der er fællesnævner og driver for alle barer.
Slutrunderne til EM og VM slår alt, men ellers er det Champions League , Premier League og Superligaen, som er mest populære. Især Liverpool, Arsenal og Manchester United har mange tilhængere, lige som også FCK og Brøndby trækker folk til barerne, særligt når de krydser klinger med hinanden.
Bogen er en opfordring til sportsfans om at rejse sig fra sofaen og opleve fællesskabet med ligesindede ude på barerne.