Skat får nyt våben: Trækker pengene automatisk

Foto: Shutterstock

Hvis man som borger har gæld, kan den fremover blive trukket fra den månedlige lønudbetaling. Det bekræfter Gældsstyrelsen.

Hvis man som borger ikke har betalt sin skat, kan gælden fremover blive trukket fra den månedlige lønudbetaling. Borgernes personskattegæld sendes nu direkte til det nye inddrivelsessystem PSRM, og over 500 mio. kr. i ubetalte personskatter er allerede inddrevet.

Det fortæller Gældsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Hvert år bliver personskatter for ca. 5,4 mia. kr. ikke betalt, og så får Gældsstyrelsen til opgave at inddrive pengene hurtigst muligt.
Den indsats bliver nu langt mere effektiv.

Fremover vil al ubetalt personskattegæld automatisk blive overført til Gældsstyrelsens nye inddrivelsessystem PSRM. Det betyder, at Gældsstyrelsen får mulighed for at trække en procentdel af skyldnernes løn som afdrag på deres gæld.

75.000 borgeres gæld - i første omgang

”Det er en vigtig milepæl, vi nu har nået i genopretningen af gældsinddrivelsen. Vi skal nedbringe danskernes gæld til det offentlige, og det betyder, at flere skyldnere skal afdrage på deres gæld, end tilfældet er i dag. Derfor er det afgørende, at Gældsstyrelsen kan anvende alle de nødvendige værktøjer”, siger skatteminister Morten Bødskov.

Skattestyrelsen har foreløbig oversendt personskattegæld fra ca. 75.000 borgere til Gældsstyrelsen, hvilket har ført til et inddrivelsesprovenu på over 500 mio. kr. Det beløb vil stige betydeligt, efterhånden som mere gæld overføres. Samlet set forventes det nye system at håndtere 800.000 gældsposter på personskatteområdet om året til en samlet værdi af ca. 5,4 mia. kr.

”Lønindeholdelse er et af de vigtigste redskaber i det nye inddrivelsessystem. Derfor er jeg også særligt glad for, at vi nu har fået personskatteområdet koblet endegyldigt på det nye system. Det giver os mulighed for at inddrive persongælden mere effektivt. Dermed får vi nu for alvor sat fart på det nye inddrivelsessystem”, siger direktør i Gældsstyrelsen Lars Nordahl Lemvigh.

Ud over Skattestyrelsen inddriver Gældsstyrelsen gæld på vegne af en lang række offentlige kreditorer. De offentlige kreditorer tilsluttes løbende til Gældsstyrelsens nye inddrivelsessystem, efterhånden som de nødvendige it-systemer tilpasses til at kunne oversende gældsposter til PSRM.

Indtil videre er 377 kreditorer helt eller delvist tilsluttet ud af de ca. 529 kreditorer, som i alt forventes tilsluttet til PSRM.