Robotstøvsugeren er hjemmets bedste ven

Roomba-modellen i7+. Foto: Shutterstock

Jeg er generelt meget huslig, men en ting jeg aldrig har brudt mig særligt meget om, er at støvsuge. Jeg laver gerne mad og gør glædeligt mit køkken rent, men støvsugning forbliver min nemesis. Jeg har derfor haft en robotstøvsuger i mit hjem de seneste år, hvilket har været fantastisk. Det har givet mig en del mere tid. Det er tid som jeg har brugt på andet, som har givet noget mere livskvalitet. Jeg har den seneste tid prøvet nogle af topmodellerne på markedet.

  • iRobot Roomba S9+ 
  • Vejl. pris: 11.999,99 kr.

  • iRobot Roomba i7+ 
  • Vejl. pris: 9.999,99 kr.

Igennem de seneste 2 mdr. har begge på skift vimset rundt i min lejlighed og sørget for at holde den ren. På nogle parametre har begge robotstøvsugerne de samme egenskaber, hvor der på andre parametre er en del forskel. Det er særligt i forhold til sugeevnen og batteriet. 

Rengøringsevne

Jeg kan virkelig ikke brokke mig over deres rengøringsevne, da de begge gør det godt. De holder hjemmet utrolig godt ren, og da de begge er lavt udformet kan de gå under sofaen og sengen uden problemer, således der ikke ophober sig støv derunder. Endvidere kan de hoppe over mindre udfordringer uden problemer. i7+ kan klare dørtrin på 1,6 cm, hvor S9+ kan klare op til 2 cm. Hvis de imidlertid klatre over noget, der er for højt, så kan de sidde fast, også skal man selv placere støvsugerne et nyt sted og bede Roomba’en om at forsætte. 

Jeg vil sige, at de gør så godt rent, at de begge erstatter den normale støvsuger i sådan en grad, at man kan nøjes med at trække en almindelig støvsuger ca. en gang om måneden. Dette skyldes, at de selvfølgelig ikke kan støvsuge områder, hvor der ikke er plads til, at de kommer ind. De klarer begge to hjørner ganske fint, men der kan godt sidde lidt rester tilbage i hjørnerne, om end meget lidt. De klarer i hvert fald hjørner væsentlig bedre end deres forgængere. S9+ har en anderledes udformning end i7+, der gør, at S9+ er bedre til hjørner. 

Der er også en del forskel på sugeevnen for de to modeller. Sammenlignet med Roomba 600-serie, så har i7+ en 10 gange bedre sugeevne, hvor S9+ har hele 40 gange bedre sugeevne ifølge iRobot. 

Derudover har begge et High-Efficiency Filter, der gør dem særlig god for pollenallergigere, samt katte- og hundehår allergigere, da de ifølge iRobot fjerner 99% heraf.

Jeg har ikke kunne mærke en lige så stor forskel på rengøringen i hjemmet, som det står på papiret, men jeg synes at S9+ gør bedre rent end i7+.

Begge modeller er plus modeller, hvilket betyder, at de har en docking station, hvor støvsugerne tømmes for skidt og snavs, som de har opsamlet efter hver rengøring. I stationen er der nemlig en støvsugerpose, som vi kender fra konventionelle støvsugere. Det har sine fordele, men også en enkelt ulempe. Fordelene er, at man ikke skal tømme sin støvsuger for snavs en gang i ugen, og hvor der ryger støv ud i hele lejligheden, når man tømmer den i skraldespanden. Endvidere skal posen ikke tømmes så ofte, men det afhænger, hvor beskidt ens lejlighed er. Det betyder dog også en ekstra udgift, da man nu skal købe støvsugerposer igen. Docking stationen er ganske fin, den står af sig selv, og jeg synes den er pænt lavet, således at den ikke trækker opmærksomhed. Den er dog ganske høj, hvilket betyder man ikke kan gemme ens docking station under en reol, kommode, skænk eller lignende, hvis man vil have støvsugeren ude af syne – det kan man med de gamle docking stationer. 

I forhold til køretiden og dermed styrken på batteriet, så har S9+ 120 min køretid, hvorimod i7+ har 75 min. Ofte kan S9+ rengøre lejligheden på 95 kvm. uden at skulle have en opladningspause, hvorimod i7+ skal have en opladningspause under rengøringen. 

Funktionalitet

En af de ting, som jeg har haft ret stor glæde af er, at begge moddeller er forbundet med hjemmets Wi-Fi signal, og jeg kan derfor bruge dem med iRobots app på telefonen. Jeg har således fjernadgang til robotstøvsugerne, så jeg kan starte dem mens jeg er på arbejdet, og jeg kan også se hvis de sidder fast et sted. Derudover får jeg at vide, når de er færdig med at gøre rent, og derefter kan jeg se hvad og hvor de har gjort rent. Det er rigtig smart. 

Når man starter med at bruge app’en, så laver modellerne et kort over ens lejlighed. Det kræver tre hele rengøringsture eller prøverunder. Jeg kørte tre prøverunder, altså hvor den bare kører rundt i lejligheden, men hvor den ikke gør rent. Derefter så havde jeg et kort over lejligheden. Jeg kunne herefter inddele lejligheden op i rum, og navngive de forskellige rum. Det er virkelig fedt, da jeg nu kan bestemme, hvilke rum de skal rengøre. F.eks. beder jeg dem om at støvsuge køkkenet, hvis jeg har baget eller lavet mad en hel dag. 

Jeg har opsat et kalenderprogram, hvormed støvsugerne starter hver dag mens jeg er på arbejde og herefter sætter de sig på plads igen. Jeg kan ligeledes bestemme, hvilke rum jeg gerne vil have rengjort, og jeg kan endda mikse det up, således den gør forskellige rum rent forskellige dage. Jeg har sat dem til at gøre hele lejligheden rent hver dag. 

I app’en er der en særlig genial funktion. I selve kortet kan man lave en adgang forbudt-zone. Det betyder, at man kan oplyse om områder, hvor man ikke vil have de skal gøre rent. F.eks. sidder robotstøvsugerne sig altid fast under min sofa, da jeg har nogle tremmer under den, som holder den sammen. Støvsugerne kan akkurat ikke kravle over. De forsøger altid alligevel, og ofte sidder de fast imellem tremmerne. Det har jeg løst ved at sætte en forbudszone, der hvor sofaen står. 

Endeligt, så opdaterer begge modeller selv deres firmware, når der er opdateringer tilgængelig. Det er rigtig fint.

Konklusion

Jeg er meget imponeret og tilfreds med begge modeller. De er begge fantastiske støvsugere, der virkelig godt rent. S9+ gør bedre rent end i7+, men den har også en væsentlig bedre sugeevne. Derudover har den et meget bedre batteri, hvilket jeg vægter højt. Jeg ville nok vælge S9+ fremfor i7+, men det afhænger jo ens pengepung, og hvad den rækker til.

I hvert fald synes jeg, at Roomba har opgraderet deres modeller i høj grad sammenlignet med deres 800- og 900-serie. Derudover så er deres Smart-map i app’en blevet en del bedre end hvad den har været tidligere. Den er virkelig nem at anvende, og jeg gør meget brug af den. Jeg kan følge med i mine rengøringer og jeg kan tilpasse rengøringerne i henhold til mit behov.