I aften sker det: 'Det er ikke en ønskeopgave'

Foto: Shutterstock

Senere fredag sker det.

Fredag aften foretages den første afbrænding af de døde mink, der nu er i gang med at blive gravet op. Det fortæller AffaldVarme Aarhus, der har fået til opgave at stå for en del af afbrændingen på forsyningsselskabets værk i Lisbjerg ved Aarhus. 

"AffaldVarme Aarhus kommer de kommende to måneder til at spille en vigtig rolle i at komme af med de mink, som siden efteråret 2020 har ligget begravet i massegrave i Midt- og Vestjylland. I december besluttede et flertal på Christiansborg, at alle minkene skulle graves op og destrueres. Siden har opgaven, med at brænde minkene, været i udbud, og her har AffaldVarme Aarhus tilbudt sin hjælp og vundet noget af opgaven," skriver AffaldVarme i en pressemeddelese. 

"Det er ikke en ønskeopgave. Men det er en opgave, som vi alle må hjælpe med til at løse. Derfor har vi budt os til,” siger Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør i AffaldVarme Aarhus.

Vil mindske lugtgener

For at genere naboer og kunder mindst muligt har AffaldVarme Aarhus taget en række forholdsregler for at mindske lugtgenerne. Blandt andet lukkes portene og minkene flyttes hurtigst muligt ind i ovnen. Samtidig bliver der gjort rent på bilerne.

”Når mink har ligget nedgravet i et halvt år, er det svært at forudsige, hvad det er for et materiale, vi modtager. Derfor kan vi heller ikke sige ret meget om, om det kan give nogle lugtgener for naboerne. Men vi gør alt, hvad vi kan for at minimere det,” siger Bjarne Munk Jensen.

Fra den 25. maj og frem til 15. juli vil AffaldsCentret i Lisbjerg modtage mink. Minkene vil blive brændt umiddelbart efter, at de er ankommet til anlægget.

I aften sker det altså, fortæller AffaldVarme Aarhus. 

"Fredag modtager AffaldVarme Aarhus det første læs, som bliver en slags prøveafbrænding. På den baggrund kan det vurderes, hvordan opgaven løses bedst muligt i praksis."