Hvorfor har biler pollenfiltre? Og hvordan skiftes de?

Foto: Depositphotos

Annoncørbetalt indhold

Et pollenfilter spiller en vigtig rolle for at holde bilens indeklima i en optimal tilstand. Denne type filter har til formål at opfange bl.a. luftbårne pollen, støv og andre partikler, som kan være skadelige for dit helbred. Det er vigtigt, at du inspicerer og tjekker bilens pollenfilter med jævne mellemrum, for at sikre, at det er i stand til at gøre det, som det er beregnet til.

Hvis et pollenfilter er tilstoppet, kan det hurtigt bidrage til et dårligt indeklima i bilen. Det kan også resultere i et overophedet eller beskadiget klimaanlæg, hvilket kan være tidskrævende at udbedre. Så er det trods alt bedre at få udskiftet sit pollenfilter.

Har du hænderne skruet ordentligt på, så kan du let skifte pollenfiltret selv. I denne artikel får du både råd til, hvordan du kan gøre det selv, hvordan du finder det rigtige pollenfilter til bilen m.v.

 

 

Billeder taget fra autodeleshop.dk

Skift af pollenfilter

Hvis du har mod på at skifte dit pollenfilter selv, så er der nogle ting, som du skal have styr på først.

Først og fremmest skal du sikre dig, at du har det rigtige værktøj for at kunne skifte filteret.

Hvis du ikke har prøvet det før, kan du med fordel finde instruktionsvideoer på internettet, som kan guide dig til, hvordan du gør. Placeringen af pollenfilteret kan være forskelligt fra bil til bil, men typisk sidder dette filter under handskerummet eller kølerhjelmen.

Skift af pollenfilter foregår som følger:

  1. Find filterets placering
  2. Fjern låget, der er sat fast med skruer eller klips
  3. Afmontér det gamle pollenfilter
  4. Montér det nye filter
  5. Sæt låget på igen

Som udgangspunkt har et pollenfilter en levetid på omkring 10.000 km. I nogle tilfælde skal filteret dog skiftes allerede efter 5.000 km. Dette kan være aktuelt, hvis bilen har kørt på meget støvede veje.

Sådan finder du det rigtige filter til din bil

Alle biler har forskellige filtre, så det er vigtigt at finde det helt rigtige filter til din bil. Selvom pollenfiltre har samme formål, så kan der være stor forskel på dem. Sørg derfor for at finde et pollenfilter, der er kompatibel til din bil. Det kan for eksempel være OEM-nummeret (reservedelsnummer) eller andet, der kan identificere filteret.

Vær opmærksom på, at pollenfilter også går under navnet kabinefilter.

Tegn på et defekt eller ufunktionsdygtigt pollenfilter

Du ved nu, at du som hovedregel skal skifte pollenfilteret efter mellem 5.000 og 10.000 km. Dette er dog blot en tommelfingerregel. Ved visse symptomer bør du skifte filteret før. Hvis du oplever ubehagelige lugte i kabinen, eller hvis lufttrykket er utilstrækkeligt, bør du overveje at skifte bilens pollenfilter.