Forbereder sig på øget smitte: Sådan skal du handle ind den næste tid

Ministeriet har fastsat nye retningslinjer for de stor butikker, som agter at åbne. Foto: Shutterstock

Store butikker med mange kunder medfører en øget risiko for smittespredning. Derfor har regeringen i samarbejde med erhvervslivet lavet nye retningslinjer, der sætter en grænse for antallet af kunder og hjælper butikkerne med, hvordan de bedst begrænser smitterisikoen.

Danmark er godt i gang med en kontrolleret og gradvis genåbning, hvor samfundet skridt for skridt går i retning af en mere normal hverdag. Flere store butikker har holdt lukket af eget valg på grund af coronasmitten, men vil nu åbne igen.

For at det kan ske på en ansvarlig måde, hvor smittespredningen begrænses, og det er trygt for kunder og medarbejdere, har regeringen i samarbejde med sundhedsmyndigheder og erhvervsliv i Regeringen og Erhvervslivets Coronaenhed udarbejdet et sæt nye retningslinjer, som hjælper disse butikker med at reducere smitterisikoen. Det oplyser ministeriet fredag i en pressemeddelelse. 

Sætter loft over kunder

Retningslinjerne sætter blandt andet skrappere kvadratmeterkrav til de store butikker, fordi der er større risici for smittespredning, når mange mennesker stimler sammen. Det betyder konkret, at en butik på 25.000 m2 højst må have 1.250 personer i butikken. Derudover skal varehuse og andre store butikker sørge for, at det er muligt at passere andre kunder med mere end to meters afstand, og de bør begrænse kødannelsen foran butikkerne. Bistro og legeområder skal holdes lukket.

”Som erhvervsminister er mit ønske, at vi kan åbne flere og flere virksomheder, som har holdt lukket på grund af corona. Det kræver en kontrolleret genåbning. For de store varehuse, der har holdt frivilligt lukket, har der ikke været tilstrækkeligt klare retningslinjer. Derfor har regeringen opfordret netop dem til at vente med at åbne," siger erhvervsminister Simon Kollerup - inden han fortsætter:  

"Efter en god dialog med erhvervet og de ansattes organisationer har vi nu klare retningslinjer på plads. Det er vigtigt, hvis vi ikke skal stimle sammen for mange ad gangen. Dermed er der skabt et godt grundlag for, at IKEA og andre store varehuse, som har holdt frivilligt lukket, kan holde åbent.”

Hold afstand

”Et af de mest effektive tiltag til at hindre smittespredning er at sikre, at mennesker holder afstand. Store butikker med mange kunder under samme tag giver en risiko for større smittespredning, hvis kunderne stimler sammen i bestemte områder af butikken. Med de nye retningslinjer ved butikkerne, hvordan de skal forholde og indrette sig for at mindske smitterisikoen,” udtaler direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, i pressemeddelelsen. 

Retningslinjerne er udarbejdet efter dialog mellem Erhvervsministeriet, Arbejdstilsynet, Styrelsen for patientsikkerhed samt erhvervslivets og arbejdsmarkedets parter og skal bidrage til, at de store butikker kan minimere risikoen for smitte, så det er trygt for både kunder og medarbejdere. Arbejdstilsynet og Erhvervsstyrelsen vil løbende vejlede og kommunikere om retningslinjerne.