"Find selv et job": Kommune betaler langtidsledige tusindvis af kroner for at finde arbejde

En situation som mange langtidsledige kender. Foto: Shutterstock

En særlig gruppe danske langtidsledige bliver tilbudt 35.000 for at finde deres eget job.

Et flertal i Aarhus byråd vedtog onsdag aften, at en udvalgt gruppe af byens langtidsledige i fremtiden skal tilbydes 35.000 kroner, som de ledige kan bruge til at designe deres egen beskæftigelsesindsats. Det vil sige, at pengene kan bruges på lige netop de tiltag, som den langtidsledige selv tror højner deres chance for at få et nyt job mest. 

Det fortæller JP Aarhus

Aarhus er ikke uvant med denne slags incitamenter til de langtidsledige. I tre år - mellem 2015 og 2018 - gennemførte kommunen nemlig et lignende projekt. Her fik 97 langtidsledige op til 50.000 kroner i hånden, som de kunne bruge til at finde sig et nyt job. Sidenhen er der blevet skrevet en evalueringsrapport om projektet. Rapporten fortæller, at pengene blev brugt til bl.a. computerudstyr, erhvervslejemål, uddanelse og tandbehandling. I maj sidste  år fulgte man op på resultaterne og her viste det sig, at 37 af de 97 langtidsledige blevet selvforsørgende. 

Skændes om effekten

Byens beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) mener, at det fungerer at give de langtidsledige penge, som de selv kan bruge på de intiativer, som de selv mener vil gavne mest. Den holdning deles dog ikke ubetinget af Venstres Gert Bjerregaard (V). Venstremandens anke er især, at langtidseffekten ikke er kendt. 

"Rapporten siger, at der på kort sigt er en positiv effekt, men også at man ikke kender langtidseffekten. Det bør vi vide, inden vi siger ja. Vi er enige i, at man skal have tillid til ledige, men i stedet for at bruge en mio. kr. på et usikkert projekt, kunne man bruge pengene på det stærkt blødende socialområde," fortæller byrådsmedlem Gert Bjerregaard ifølge JP Aarhus. 

Grunden til, at de langtidsledige tilbydes 35.000 i det nye initiativ bunder i, at kommunens tidligere erfaringer viser, at de langtidsledige langt overvejende brugte mindre beløb til at føre deres planer ud i livet.