Dronning Margrethe tager igen på sommertogt: Disse byer får besøg

Dronning Margrehte og prins Henrik på et sommertogt, da prinsen fortsat var i live. Foto: Shutterstock

I år gennemfører Hendes Majestæt Dronningen to sommertogter i Danmark med Kongeskibet Dannebrog.

For Hendes Majestæt Dronningen indledes og afsluttes sommeren 2020 med et sommertogt. Det første togt går til Kattegatøen Anholt den 3. juni og Aarhus Kommune den 5.-6. juni, og senere på sommeren besøger Majestæten kommunerne Thisted den 31. august, Esbjerg den 1. september og Fanø den 2. september. Det er de enkelte kommuner, der er værter for besøgene. På sommertogterne møder Dronningen lokale borgere og besøger en række virksomheder og kulturinstitutioner.

Sommertogterne er en tradition, der går over 100 år tilbage til Christian 10.s regeringstid. Dengang tog Kongen på årlige togter i de danske farvande. Traditionen er siden videreført af Frederik 9. og Dronningen, der begge har lagt vægt på at bruge Kongeskibet Dannebrog til at være i kontakt med store dele af landet. 

Det oplyser Kongehuset mandag i en pressemeddelese. Da det er kommunerne, som er vært for dronningen, når kongeskibet ligger til, så ved vi endnu ikke præcist, hvad dronning Margrethe skal foretage sig på de enkelte stop på sommertogtet. Disse detaljer meldes ud på et senere tidspunkt. 

Har besøgt de fleste havne

Kongeskibet har gennem tiden besøgt hovedparten af havnene i Danmark, Grønland og på Færøerne samt havne i Middelhavet, Caribien og USA’s østkyst. Det 78,43 meter lange skib blev bygget på Orlogsværftet i København som afløser for det tidligere kongeskib, hjuldamperen Dannebrog. Skibet blev navngivet af Dronning Alexandrine, søsat i 1931 og taget i brug af den kongelige familie året efter. Siden har Kongeskibet tjent som officiel og privat residens for regenten og medlemmerne af den kongelige familie.

Herudover tager Dannebrog som orlogsskib også del i farvandsovervågning og søredningstjeneste, når skibet er til søs.

På Kongehusets hjemmeside er det muligt at læse mere om sommertogter gennem tiden. Blandt andet findes en liste over samtlige togter, som Dronningen har gennemført.