Tag ikke løbehjulet hjem fra byen: 28 sigtet for spiritus- og narkokørsel

El-løbehjulene er en populær måde at komme rundt i byerne på, men man skal huske, at der gælder de samme regler for at køre i påvirket tilstand, som der gør i en bil. Foto: Shutterstock

28 personer blev i weekenden sigtet for at køre påvirket på løbehjul. Hjulene er nemlig drevet af en el-motor, og dermed er de underlagt færdselslovens bekendelser om spiritus- og narkokørsel.

I løbet af foråret er el-løbehjulene blevet en populær måde at komme rundt i Aarhus på, men selvom sommerfester, byture og festivalsæsonen er over os, skal man dog huske på, at der stadigvæk gælder færdselsregler for de elektroniske løbehjul. Netop det havde en del brugere af det grønne transportmiddel i København dog glemt, da de kørte rundt i hovestaden i weekenden.

Det fortæller Københavns Politi på Twitter:

"Vi har i weekenden lavet en færdselsindsats mod el-løbehjul. 24 personer blev sigtet for spirituskørsel, mens fire personer blev sigtet for at køre på el-løbehjul under påvirkning af euforiserende stoffer."

Indsatsen er den første af sin slags i Danmark og dermed ekstra interessant. Løbehjulene er fortsat en nyere tilføjelse til trafikken, hvor de indtil videre kun findes i Aarhus, København, Vejle og Odense. Så udmeldingen fra Københavns Politi er de første håndfaste tal på ovetrædelser i forbindelse med el-løbehjulene, som offentligheden får indsigt i. 

Færdselsregler for el-løbehjul

En våd aften og hjemtur på løbehjul takseres altså som et brud på færdselsloven. Derfor er det værd at terpe de færdselsregler, som gælder for løbehjulene.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er de:

  • Du skal være fyldt 15 år (Nogle udlejningsfirmaer kræver 18 år). 
  • Du skal følge cykelreglerne. Dvs. du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og -skiltning..
  • Du må ikke køre på fortovet, på gangstier eller i fodgængerfelter.
  • Du skal give tegn ved sving og stop.
  • Der må kun være én person på løbehjulet.
  • Du skal køre med lys på hele døgnet.
  • Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.
  • Børn under 15 år må kun køre på elektrisk løbehjul i trafikken, hvis barnet er sammen med en voksen på 18 år eller derover, som har kontrol over barnets kørsel. På lege- og opholdsområder er der dog ikke krav om, at børn på elektrisk løbehjul skal være sammen med en voksen.