Stor interesse for at blive byvært: 1900 aarhusianere byder i år byens turister velkommen

Ofte kan turister komme i kontakt med værter fra Aarhus og omegn, der kan opklare spørgsmål eller give dem fifs til gode oplevelser i byen. Foto: VisitAarhus

Teamet af frivillige byværter i Aarhus et vokset markant siden opstarten sidste år. Hele 1900 frivillige står klar til at byde gæster velkommen og assistere ved sommerens kulturelle events.

Når krydstogtgæster, festivaldeltagere og andre turister i løbet af sommeren besøger Aarhus, bliver de mødt af rekordmange frivillige. Fondsmidler gjorde det sidste år muligt at fortsætte kulturårets frivillighedsprogram som et permanent koncept, og tilslutningen har været markant lige siden. I dag tæller VisitAarhus’ frivillighedsprogram 1900 frivillige. 

De frivillige i Aarhus går under navnet ReThinkers. En af dem er 67-årige Anne-Mette Weise Pedersen, som har været med lige fra begyndelsen. For hende er det særligt sammenholdet, der motiverer.  

”Det er fællesskabet, hyggen og alle de forskellige oplevelser, vi får igennem programmet, der fastholder mig som ReThinker. Jeg er stolt af vores dejlige by og prøver altid at give gæsterne en god, venlig og sjov modtagelse, uanset om det er på havnen eller ved en af de mange kulturelle events, vi deltager i som frivillige,” siger hun.

Siden sidste år er antallet af frivillige i Aarhus vokset fra 1300 til 1900 svarende til 50 nye frivillige hver eneste måned. Iført brede smil og ”ASK ME”-badgets tager de mange ReThinkers blandt andet imod krydstogtgæster ved havnen og i byens centrum, ligesom de frivillige hjælper til ved sportsbegivenheder, festivaller og andre kulturelle events.

”Vi er meget begejstrede for udviklingen, der vidner om, at de lokale virkelig vil Aarhus, gæsterne og hinanden. Vi lægger meget energi i at skabe rammer, der er med til at fastholde de frivillige i en positiv og aktiv tilknytning til programmet, og det er fedt at opleve, hvor meget de har ud af det. Både indbyrdes og i mødet med gæsterne,” siger frivillighedschef i VisitAarhus, Ulla Lund, i en pressemeddelelse.  

Aarhus er den eneste by i Europa, hvor turister i så stor skala bliver mødt af lokale frivillige året rundt. Og indsatsen smitter positivt af på byens besøgstal. I VisitDenmarks undersøgelse ”Storbyturister i Aarhus” angiver 69 procent af de udenlandske gæster således den venlige befolkning som motivation for at besøge Aarhus. 

”Det er rigtig dejligt at vide, at vi gør en positiv forskel for gæsterne. Det er det, vi er her for,” siger Anne-Mette Weise Pedersen.