Økonomiske råd til nye studerende i Aarhus

Hvert år flytter en masse håbefulde studerende til Aarhus for at prøve lykken med en videregående uddannelse.

Uanset om det er på universitetet eller en af de mange erhvervsuddannelser, så kan det være svært at finde en lejebolig til en overkommelig pris. Hvis du er førstegangs hjemmeboende kan det være svært at finde overblikket over økonomien og dagliglivet på egen hånd, samtidig med at du skal holde styr på studiet og studiekammeraterne. Derfor kan du nedenfor læse om gode råd, som du som studerende i Aarhus kan gøre brug af for at gøre hverdagen lidt lettere. 

Et godt budget kan redde økonomien

At have styr på sin økonomi er alfa omega, og som studerende kan pengepungen ofte være presset til det yderste. Det er ikke billigt at bo i Aarhus, og bøgerne kan blive en dyr omgang uanset studiet. Derfor er det vigtigt at vide, hvad der kommer ind hver måned og hvad der går ud.

Et godt budget holder nemlig styr på din økonomi ved at kortlægge hvor mange penge, du får ind hver måned og hvor mange som går ud. Du kan dele dit budget op i tre dele: Fast månedlig indkomst, faste månedlige udgifter og variable månedlige omkostninger. 

Den faste indkomst månedlig betegner alle de penge, som du får ind hver måned. Som studerende kan det være SU og boligstøtte, samt potentielt et studiejob. 

De faste månedlige udgifter er de penge, som du fast bruger hver måned. Det gælder husleje og a conto til vand og varme, streamingtjenester, opsparing og offentlig transport. 

De variable omkostninger er udgifter, som varierer hver eneste måned. Det gælder udgifter til for eksempel mad, nyt tøj og sko og antallet af øl i fredagsbaren. Det er ofte her, at man som studerende kan spare mange penge og man skal forsøge at holde denne kategori, så lav som mulig. Dette kan gøres ved at gå på tilbudsjagt, og bruge færre penge på tøj. 

Gør brug af studierabatten

Da Aarhus er en studieby, og alle virksomhederne ønsker at tiltrække netop de studerende, har mange steder studierabat. Det kan du som studerende lige så godt udnytte, og det er muligt at spare mange penge ved at benytte sig af det. Hav derfor altid dit studiekort på dig, så du ikke misser en mulighed for at få en gratis café latte eller 15% på din næste klipning. 

Undgå kviklån og forbrugslån - spar op i stedet

Dette kan sige sig selv, men mange studerende falder i fælden, da lån kan virke som en god løsning. Man kan altid komme ud for at man akut skal bruge penge, som man ikke har, og man er for pinligt berørt til at spørge sin forældre om et mindre lån til for eksempel reparation af computer. Læg et lille beløb hver måned ind i dit budget til opsparing - selv det mindste tæller. Da det kan hjælpe mod uventede udgifter. Kviklån og forbrugslån kan hurtigt blive en glidebane til større økonomiske problemer.