Peter Miltersen Sørensen er fra Daugaard mellem Vejle og Juelsminde. Den musikbegejstrede politiker tilbragte sin folkeskoletid i Daugaard, på gymnasiet i Vejle og som statskundskabsstuderende ved Aarhus Universitet.
Peter Miltersen Sørensen tror på, at EU kan skabe lige rettigheder for alle og en grønnere fremtid for Europa.
EU kan rykke noget
Peter Miltersen Sørensen har altid været begejstret for EU. Et stærkt Europa er lig med et stærkt Danmark. De store udfordringer kan ikke løses uden for fællesskabet. Peter Miltersen Sørensen ser gerne, at europæerne arbejder endnu tættere sammen om at hjælpe mennesker i nød. Det er i EU, at man både kan værne om og ikke mindst udbrede budskabet om basale frihedsrettigheder:
”Det er især EU-politikken, der kan rykke noget. Jeg var tidligere Europa-ordfører i Radikal Ungdom. Vores fundamentale europæiske frihedsrettigheder er under pres i disse år. Det er ikke alle mennesker i EU, der har lige rettigheder. Pressefriheden i Ungarn og Polen kan vi ikke tage for givet. Det er tankevækkende, at europæiske borgere nærmest lige rundt om hjørnet skal bekymre sig om, hvorvidt deres ytringer kan få alvorlige konsekvenser for dem”.
Klima, Afrika og fælles asylsystem
Det er ikke mere end et halvt år siden, at EU-kommissionen fremsatte en ambitiøs målsætning på klimaområdet: Europa skal være CO2-neutralt i 2050. Peter Miltersen Sørensen deler EU-kommissionens ambitionsniveau til fulde:
”Den grønne dagsorden vinder genklang i EU. Jeg vil arbejde hårdt for, at kommissionens målsætning om et CO2-neutralt Europa får vind i sejlene. Det når vi kun i fællesskab. Vi kan også tillade os at række hånden frem til Kina, som har massive problemer med både partikel- og plastikforurening”, konstaterer Peter Miltersen Sørensen.
I Afrika stiger befolkningernes købekraft i disse år. Nogen omtaler den positive økonomiske udvikling som ”et buldrende godstog”, som også rummer muligheder for danske virksomheder. Det betyder dog ikke, at alting er fryd og gammen, hvis man spørger Peter Miltersen Sørensen:
”Vi skal nedsætte tolden på afrikanske varer, så afrikanerne nemmere kan sælge deres varer til os. Det nuværende toldsystem gør det svært. En mere fair handelspolitik giver bedre forudsætninger for vækst i Afrika. Potentialet er så stort, at Afrika kan blive det næste store vækstcenter i verden”, mener Peter Miltersen Sørensen.
Flygtningekrisen i Europa tilbage i 2015 forbinder mange danskere sikkert også med chokerende tv-billeder af flygtninge til fods langs E45. Nogle politikere fremhæver en fælles europæisk asylpolitik som en løsning for fremtiden. Peter Miltersen Sørensen er én af dem:
”Vi skal have en fordelingsnøgle, så vi kan finde løsningen frem fra skuffen, når den næste flygtningekrise opstår. Det er ikke et spørgsmål om ”hvis”. Vi skal tænke i helt nye baner: Hvordan sørger vi bedst for, at asylansøgere får en værdig tilværelse, mens de er hos os? Den nuværende diskussion om asylansøgere tager udgangspunkt i, hvordan vi bedst muligt kan holde dem væk fra Danmark. Det er uværdigt”.
Nationalismen truer
Peter Miltersen Sørensen kan sagtens anerkende, at EU står over for store udfordringer. Både nu og på længere sigt. Én af EU’s helt store udfordringer er den voksende nationalisme. Det er en bekymrende udvikling:
”Der eksisterer desværre en national illusion i flere EU-lande. Man er sig selv nærmest. Det illustreres ved, at nationalismen er i fremgang på tværs af Europa. Det står ikke til diskussion, at EU har skabt velstand for rigtig mange. Desværre ikke for alle. Det er ærgerligt, at nogle politikere alene peger på EU som skurken, fordi velstanden ikke er alle forundt. Det hjælper ikke at udpege EU som syndebuk. Vi er stærkest i fællesskab”, mener Peter Miltersen Sørensen.
Guitaren giver sindsro
Valgkamp er lig med spidsbelastning for alle politikere. Debatter, interviews og samtaler med vælgerne giver lange arbejdsdage. Peter Miltersen Sørensen glæder sig derfor også til flere otte til fire dage, når valgkampen er veloverstået. Så har han nemlig tid og overskud til sin helt store passion:
”Jeg er stor Gasolin-fan. Dem hørte jeg meget i barndommen. Min fascination af Franz Beckerlees guitarlyd ledte mig hen til Hedensted Ungdomsskole, så jeg kunne få guitarundervisning. Jeg startede med spansk guitar og gik så videre til elektrisk guitar. Jeg har spillet i forskellige bands, hvor vi lavede vores egen musik. I øjeblikket øver jeg mig meget i fingerspil. Jeg fordyber mig især i Sort Sols ”Let Your Fingers Do The Walking”, lyder det begejstret fra Peter Miltersen Sørensen.