Kunstigt skelet gjorde rygmarvsskadede Sofie og Morten i stand til at gennemføre Royal Run

Aarhus Kommune

To rygmarvsskadet aarhusianere, der er lammet fra bryst og ned, kunne mandag gennemføre Royal Run ved brug af exoskelet.

Sofie Mikkelsen og Morten Elmholt blev klappet og heppet gennem gaderne i Aarhus midtby, da Royal Run for anden gang blev gennemført.

Rådmand Jette Skive har sammen med sundhed- og omsorgsudvalget sikret først de to brugere med exoskelet, og nu er fire nye brugere på vej:

"Vi skal have endnu flere brugere af exoskelet og blive ved med at udvikle vores tilbud til aarhusianerne. Vi kan se, hvordan det gør en forskel for brugerne, når det kan øge livskvaliteten og ligefrem ens sundhed og dermed måske mindske det økonomiske pres på kommunen senere hen i livet. Exoskelet er ikke allemandseje endnu blandt rygmarvsskadede mennesker, men på denne måde er vi sammen med brugerne med til at præge udviklingen til gavn for endnu flere mennesker," siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Hans Skou, medlem af sundhed- og omsorgsudvalget var en anden af deltagerne på udvalgets studietur til San Francisco i 2016, da de første gang så teknologien:

"Det var fantastisk at se, hvad teknologien kan gøre af forskel. Jeg er glad for, at vi i udvalget har bakket op om indkøbet af de første to exoskeleter. Og så mødte jeg de to brugere nu ved Royal Run. Det var fantastisk, giver meget mening, og de to mennesker er en kæmpe inspiration for mange andre," siger Hans Skou.

Både Sofie Mikkelsen og Morten Elmholt har fået en rygmarvsskade efter trafikulykker og er blevet lamme fra brystkassen og ned. Siden 2017 og 2018 har de fået hjælp fra Aarhus Kommune med et såkaldt exoskelet, som gør, at de kan rejse sig op og motorer i benskinner fører benene frem ét efter et – kroppens vinkel styrer benene ligesom med en segway.

"Jeg har brugt exoskelet til alt muligt såsom praktiske opgaver i hjemmet og korte gåture. Men jeg har aldrig gået så langt før. Jeg tror det skyldtes den store opbakning undervejs på ruten. Det var en helt særlig oplevelse," siger Morten Elmholt, som også er aktiv idrætsudøver på landsholdet i rugby.

Sammen med Sofie Mikkelsen mødte han først kronprinsen i startområdet, inden han begav sig ud på 1,6 kilometer i One Mile.

Ved budgetforhandlingerne i efteråret afsatte forligspartierne i Aarhus Kommune midler til indkøb af fire nye exoskelet. Sundhed og Omsorg er derfor i gang med at finde aarhusianere i den erhvervsaktive alder, som har rygmarvsskade men med fuld funktion i hænder og arme, der kan blive nye brugere.

Foto: Aarhus Kommune