Et boligmarked i forandring: Fra bolignød til valgfrihed

Foto: PR

Den jyske provinsby Aarhus har næsten altid været kendt for at være en by, hvor man skulle tidligt op om morgenen, hvis man ville have fingrene i en bolig til sig selv eller sin familie. Faktisk har det til tider været så svært, at man har været nødsaget til at ty til ventelister eller placere sig i en af forstæderne.

 

I dag er situationen lidt en anden. Med årevis af nybyggeri har byen nu fået plads til flere tusinde tilflyttere, der går med drømme om at få bopæl i Smilets By. Læs med videre i artiklen her, og få indblik i, hvordan boligsituationen, ifølge de lokale boligadvokater, ser ud i dag.

Flere nye boligkomplekser åbner dørene for større udbud

Med de større nye nybyggerier, der kan findes næsten overalt i den hyggelige, jyske by, kommer også et naturligt større udbud. Og for den tilflyttende studerende er det bestemt godt nyt. Flere af byens områder melder nemlig helt op til 70% større boligudbud, og man har således rig mulighed for at kigge efter bolig – uagtet om man vil bo i centrum eller i et af de tilstødende postnumre.

For boligadvokater, som til daglig arbejder med hjælp til tinglysning, køberrådgivning og generelt boligkøb, er det godt nyt. Det skaber et mere tilgængeligt marked for byens boligsøgende – og så er det med til at regulere markedsprisen i en sund retning, da det skaber sund konkurrence hos sælgerne af blandt andet ejerlejligheder i byen.

Boligadvokaterne mener også, at det er en længe ventet håndsudrækning til de boligsøgende, der tidligere har måtte lade sin kræsenhed ligge hjemme og tage det, der var tilgængeligt. Og i forbindelse med en køberrådgivning er det ikke helt skidt, da man med de nye vilkår har noget at forhandle om. Det sikrer også et mere gensidigt tilfredsstillende resultat.

Tendensen vender til at blive købers marked

Spørger man de lokale ejendomsmæglere i byen, har de samme holdning som boligadvokaterne. Med det nye udbudsniveau er trenden for købere vendt, og i visse område-kredse snakker man faktisk om, at det er blevet købers marked.

En af de ting, dette blandt andet kan ses på, er, at det er hele 16 år siden, at den boligsøgende studerende har haft så let ved at finde et sted at bo som i dag. Og tilgængeligheden sikrer ifølge byens boligadvokater både kommunen og tilflytteren, da man således ikke længere skal være helt så vagtsom ift. at skulle finde nødløsninger i forbindelse med studiestart.

Men foruden de studerende er det også med til, at man som familie faktisk igen har en chance for at flytte til storbyen. For ligesom med studieboligerne er det vækstende udbud også med til, at man for første gang i rigtig mange år ser et større udbud at større lejligheder, hvori der er plads til familierne. 

Og netop denne udvikling er nok ikke helt uvæsentlig, når man som boligadvokat eller ejendomsmægler skal hjælpe boligsøgende familier med at få bopæl i en by, der tidligere har været næsten umulig at flytte til