Beskyt dine personlige oplysninger på nettet

Foto: Shutterstock

Mange danskere administrerer i dag store dele af deres personlige oplysninger på computeren, iPad’en og mobilen. Vi tilgår vores skattepapirer, betaler vores regninger og styrer vores finanser på nettet, og dermed findes der et utal af personlige informationer om os i cyberspace.

I takt med at nettet i højere og højere grad fungerer som depot for vores personfølsomme oplysninger, er det nødvendigt at tage sig nogle forholdsregler for at undgå, at andre får adgang til ens personlige oplysninger. Vi giver dig her en række gode råd til, hvordan du færdes sikkert på nettet.

Beskyt din computer og dit netværk

For at beskytte din computer mod trusler som virus, skadelig software og sikkerhedssvagheder på dit netværk, er det nødvendigt med et godt sikkerhedsprogram som Avast, der er et af de mest prisvindende antivirusprogrammer. Med et godt sikkerhedsprogram er du blandt andet sikret mod, at hackere stjæler dine data, og du er garanteret en mere sikker nethandel. Det er desuden vigtigt at holde din computer opdateret – både internetbrowser, antivirusprogram og styresystem, da sikkerhedshuller fungerer som gateways for hackere. Når du er på nettet i din bolig, skal du være opmærksom på, om dit netværk er ordentligt beskyttet. Har du et åbent netværk, kan naboer og fremmede mennesker benytte sig af det. Og hvis du skal bruge et offentligt hotspot, når du færdes ude, bør du kun bruge hotspots, der er beskyttet med en adgangskode.

Tag de kritiske briller på, når du færdes på nettet

Når du færdes på nettet, er det vigtigt, at du forholder dig kritisk, hvis du skal udlevere oplysninger om dig selv. Det kunne eksempelvis være i forbindelse med køb på nettet. Der findes et væld af falske hjemmesider på nettet, hvis formål er at lokke penge eller oplysninger ud af dig. For at undgå at blive taget ved næsen, kan det være en god idé at undersøge, om firmaets adresse og telefonnummer er ægte. Hvis teksten på hjemmesiden er dårligt skrevet eller minder om noget, Google Translate har spyttet ud, kan det også være en indikator på, at der er tale om en falsk hjemmeside. Når du gennemfører et køb på nettet, skal du ligeledes sikre dig, at der står ”https” i browseren. Ofte vil der også være et lille hængelåssymbol. Det er din garanti for, at dine oplysninger bliver behandlet sikkert. Desuden er det vigtigt at være opmærksom på de såkaldte phishing-mails. Phishing-mails er falske mails, hvor bagmændene forsøger at lokke penge eller personlige oplysninger ud af dig ved eksempelvis at foregive at være din bank. Du må aldrig reagere på sådan en mail, og hvis du er i tvivl om, hvorvidt mailen er ægte, bør du kontakte din bank.