Sidste år i Ådalen: Northside lukker vildskaben ind

Festivalen flytter, men festen fortsætter. I hvert fald hvis man spørger arrangørerne, der har masser af idéer til nye tiltag. Foto: Northside

Næste års NorthSide bliver den sidste festival i Ådalen, inden festivalen rykker til Eskelund i året efter. Her venter et dobbelt så stort festival-areal på at blive taget i brug, og det betyder, at en lang række idéer og oplevelser, der ikke har været plads til tidligere, endelig kan blive til virkelighed. Allerede i 2020 vil publikum dog få en forsmag på, hvad der kommer til at møde dem i Eskelund. 

Selvom NorthSide stadig har et år tilbage i Ådalen, er arbejdet med fremtidens festival for længst gået i gang. NorthSide har på ti år etableret sig som en international anerkendt festival med en skarp musikalsk profil inden for indie og rock, og taget festivalbæredygtighed til helt nye højder. Men NorthSide er også et sted, hvor gæsterne vil overraskes og have skubbet deres grænser, og det er der fokus på, når fremtidens NorthSide skal formes:

"Festivalen skal være ”et kontrolleret kaos”, og det er også essensen af, hvad gæsterne forventer: NorthSide skal overraske, udfordre og måske endda ryste dem en smule. Festivalen må aldrig blive ’just another music festival’, og derfor arbejder vi i 2020 endnu mere med atmosfære, nye scenerum og ’fester i festen’," forklarer festivalchef Brian Nielsen

Inspiration fra både udland og danske subkulturer

NorthSide blev i januar 2019 kåret som Europas bedste mellemstore festival. Holdet bag NorthSide har derfor brugt sensommeren på at hente ny inspiration fra verdens største og bedste festivaler, og det skal bidrage til definitionen på den fremtidige NorthSide-formel. Ifølge Brian Nielsen handler det dog ikke kun om de store, internationale briller:

"En væsentlig del af det, der kendetegner NorthSide, foregår i vores lokalområde. Gennem flere år har vi støttet mennesker på kanten af samfundet, og jeg håber, at vi i fremtiden kan gøre netop dem til en større del af festivalen," siger han.

Et af projekterne er Sidesporet, som med egne ord er ”et frirum for mennesker, der ikke rigtig er plads til andre steder”. I 2019 flyttede de til et nyt område på Håbets Allé i Aarhus, og netop nu arbejder produktionsmedarbejdere fra NorthSide på at sætte området i stand. Håbet er, at rollerne kan blive byttet rundt på festivalen 2020, og at Sidesporet – og andre subkulturer fra nærmiljøet – med tiden kan blive en del af festivalen og skabe en bredere forankring med plads til subkulturer og forskelligheder.

"NorthSide er et sted, hvor alle skal kunne mødes. Lige nu arbejder vi på at give folkene fra Sidesporet deres egen bar i 2020. Vi ser NorthSide som et sted, som kan bygge bro mellem forskellige typer fællesskaber, og vi håber virkelig på, at lige præcis det her projekt lykkes," siger Brian Nielsen.

Om Northside 2020

  • NorthSide finder sted 4.-6. juni i Ådalen i Aarhus. 
  • NorthSide 2020 afvikles i Ådalen ved Aarhus i dagene 4.-6. juni.
  • Besøg Northsides hjemmeside eller profil på Facebook for at læse mere om næste års Northside.