Niels Fuglsang kommer fra Thy, og hans far var deltidslandmand. I dag bor Niels Fuglsang i et bofællesskab på F.G.E. Rostrups Vej i Aarhus, hvor tidligere Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen engang boede.
Hvis det står til Niels Fuglsang selv, er hans næste adresse i Bruxelles, hvor han vil bekæmpe stigende ulighed og højreorienterede kræfter iført sin grønne førertrøje.
En grøn fremtid uden højre populisme
Niels Fuglsang vil sætte tempoet i vejret for den grønne omstilling. EU skal gå forrest og belønne stater og regioner, som prioriterer grøn energi. Samtidig skal den tiltagende højre populisme i Europa bekæmpes med ord:
”Vor tids udfordringer tager ingen geografiske hensyn. Klimaudfordringerne er det bedste eksempel. Dem skal vi løse i fællesskab. I EU. Vi må gerne være mere ambitiøse, end vi er nu. Vi skal især leve op til Paris-aftalen. En anden udfordring er de højreorienterede politikere, som desværre har vind i sejlene i mange EU-lande. De har måske vundet 1. halvleg. Men de må ikke vinde kampen. Vi skal tage kampen op med ord”, lyder det fra Niels Fuglsang.
Banditter i habitter
Niels Fuglsang har selv oplevet uligheden i Europa på nærmeste hold. Som ung tjener i London så han, at de store forskelle i et samfund skaber dybe kløfter i samfundet. Man er sig selv nærmest og lukker sig inde. Niels Fuglsang ser tegn på, at London er på vej til Danmark:
”Vi skal bekæmpe den stigende ulighed i EU. Virksomheder i skattely og løndumping er de helt store syndere. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget velfærd vi kunne få for de skattekroner, vi går glip af år efter år. De politiske partier sender i øjeblikket mange annoncepenge afsted til Google og Facebook. Men de er ikke meget for at betale skat. EU skal kunne straffe skattesnyderne og sortliste de lande, der gør det muligt”, udtaler Niels Fuglsang.
Truslen fra højre
Frihedspartiet i Østrig. Front Nationale i Frankrig. Sverigedemokraterna i Sverige. Alle er eksempler på, Europas højrenationale vinder frem. Det er en bekymrende udvikling ifølge Niels Fuglsang. Det er desværre nemt at pege fingre:
”Højrefløjen i EU-Parlamentet vokser. Det er en demokratisk udfordring, fordi højrefløjen ikke fremviser konkrete løsninger på de problemer, de konstant peger på. Vi skal gøre mere for at udstille dem og deres mangel på alternativer. Højrefløjen har kun én agenda: Bekæmpe EU. Hvis man sætter sit kryds ved Dansk Folkeparti på søndag, støtter man også dem, som vil opløse EU og splitte Europa”.
Teknokrati på bekostning af det nære
Nogen vil mene, at flere danske EU-politikere er ukendte for danske vælgere. Niels Fuglsang kan kun tilslutte sig denne opfattelse. De ukendte kandidater fordrer ikke en højere stemmeprocent til Europa-Parlamentsvalget. Kandidaterne går nemlig i glemmebogen:
”Danske vælgere ser alt for lidt til EU-kandidaterne uden for valgkampen. Det er nærmest kun hvert 5. år, at medierne interesserer sig for dem. Vælgerne skal kunne sætte ansigt på deres politikere. Teknokrati og EU-direktiver fylder for meget. Der er over 150 akkrediterede journalister på Christiansborg. Til sammenligning er der ikke meget mere end 10, der dækker EU. Vi bør i stedet minde hinanden om, at vi bedst bekæmper virksomheder i skattely i EU-regi”, konstaterer Niels Fuglsang.
Sejlsport og skønlitteratur
EU-politik fylder meget i Niels Fuglsangs liv. Særligt under valgkampen. Debatter, interviews og mødet med vælgerne tager meget af hans tid. Men Niels Fuglsang er mere end blot politik. Havets brusen, skønlitteratur og gastronomisk forkælelse giver ro i sjælen og ny energi:
”Om sommeren sejler jeg med mine venner. Vi lejer en båd og sejler f.eks. rundt om Fyn. Så nyder vi vejret og særligt hinandens selskab. Vi har de samtaler, som en travl hverdag ofte ikke tillader. Det er nærmest terapi. Jeg læser også meget skønlitteratur i min bogklub. Og som mange danskere har jeg et ømt punkt for god mad og vin”.