Interview: krimiforfatter Thomas Bagger bliver kaldt en sensation - ”Jeg forsøger hele tiden at prøve noget nyt”

Over 30.000 har læst Thomas Baggers krimier på Mofibo. Foto: Montagne

Aarhusforfatter Thomas Bagger bliver kaldt en Mofibo-sensation, for med over 30.000 der har læst hans bøger, klarer han det suverænt som krimiforfatter. Selv har han altid elsket krimier og spændingen i ikke at vide, hvad der skal ske. 

Tre bøger er der ind til videre kommet fra Thomas Baggers hænder, og der er flere på vej. Fælles for bøgerne er, at deres handlingsforløb er foregår i Aarhus, hvor Thomas Bagger selv er vokset op, og bor den dag i dag. Aarhus24 har taget en snak med forfatteren om hans nye bog og hans forfatterskab.

Det panoptiske princip 

Thomas Baggers nye bog, Grav, er netop kommet i handlen. Bogens tematik er illusioner og manipulation, og hvordan man kan skabe nogle rammer, hvor folk kan føle sig overvågede. Bagger har taget udgangspunkt i det panoptiske princip, som man i gamle dage brugte i fængselsdesign. Her byggede man fængslet op i en rundkreds omkring et tårn med tonede ruder, så fangevogterne godt kunne se ud, men fangerne ikke kunne se ind.

”Fangerne i cellerne var derfor hele tiden usikre på, om man kunne se dem. Ideen med det hele er, at potentielt så kunne tårnet i princippet være tomt, men man ved det ikke, fordi man ikke kan se ind i det. Men de vidste det ikke,” fortæller Thomas Bagger og uddyber:

”På samme måde bruger jeg det i bogen. Mine hovedpersoner er oppe mod en mand der kalder sig ’Fangen’, som har mistet sin identitet. Han bruger det her panoptiske princip, hvor han får dem til at føle, at han hele tiden våger over dem, uden han egentligt er til stede. 

Vil altid tilføre nyt

Thomas Bagger vil være nyskabende, og han forsøger hele tiden at finde på noget nyt, og tilføre sine krimier noget, som ikke er set før. 

”Den Permanente handlede om skam og en historisk begivenhed, min anden bog, Superstar, handlede om realitystjerner, og den her hungeren og besættelse efter berømmelse, men den havde meget klassisk krimistruktur,” fortæller Thomas Bagger og fortsætter:

”Med denne her bog, der ville jeg prøve noget helt nyt. Jeg pressede mig selv med genren, og det har også været et kæmpe bøvl, at få den til at virke troværdig. Det har været svært at putte det panoptiske princip ind i en krimi, og samtidig have to storylines.”

Kendskab til Smilets By

Bogen foregår som de to tidligere bøger igen i Aarhus, men Thomas Bagger fortæller, at den jo lige så godt kunne have foregået alle mulige andre steder. 

”Det er bare nemt for mig at skrive om Aarhus, for jeg kender lydene og lyset og lugtene. Så jeg skal egentligt bare lukke øjnene, så er jeg på location, så jeg slipper for at rejse ud,” fortæller Thomas, som samtidig lægger vægt på, at han er 100 % Aarhusdreng. Han kommer fra Egå, og flyttede i en ung alder ind til midtbyen, og har boet og studeret medievidenskab der.

”Så det er dejligt, at skrive om Aarhus, og kende byen og kende de små historier der knytter sig til områderne. I modsætning til mit nye romanprojekt, som foregår i Stockholm, så har det været behageligt. Skriv om det du kender så bliver det mest troværdigt,” pointerer Thomas Bagger.

Succesen fra Mofibo

Thomas Baggers bøger er læst af over 30.000 mennesker på Mofibo, så det er lidt af en sjat. Hvad den store succes skyldes, har han et lille bud på:

”Jeg forsøger virkelig, at arbejde meget med mit sprog og mine karakterer – især med mine dialoger. Jeg er meget inspireret af amerikanske manuskriptforfattere og ser mange serier. Jeg er ikke bange for at gå i dybden med mine karakterer eller at sænke tempoet, som ellers er krimiforfatterens største frygt, at kede sine læsere,” siger Thomas Bagger og uddyber:

”Men jeg stolede på, at der fandtes krimilæsere derude, som ville finde det superfedt, at man brugte tid på sine karakterer.”

Startede med ”Lost”

Hvorfor det netop blev krimier, som Thomas Bagger gav sig i kast med er der en helt speciel grund til:

”Jeg har altid elsket at se eller læse noget, hvor jeg ikke aner hvad der skal ske. Det startede for mange år siden, hvor jeg så serien, Lost. Hvor man simpelthen ikke aner hvad der sker, men hvor det langsomt bliver optrevlet. Jeg synes det er en appetitvækkende måde at fortælle en historie på.

Stor hjælp fra familien

Det er normalt et stort arbejde at lave research til krimier, men Thomas Bagger er rimelig privilegeret på det område:

”Jeg har en far der er læge, så han hjælper mig med det retsmedicinske, og så har jeg en storebror som er politikommissær, og han har også været gadebetjent og efterforsker, så det er guld værd, at have de her eksperter inden for hver deres felter at snakke med. Det er en kæmpe fordel, så jeg slipper for at skulle forstyrre folk i deres arbejde,” fortæller Thomas Bagger.