Forbud på vej: Her må du ikke ryge længere

Aarhus Kommune vil forbyde rygning på udendørs arealer, som kommunen ejer. Foto: Shutterstock

Hvis det står til Aarhus Kommune skal det i fremtiden være forbudt at ryge på bl.a. fodboldbaner, legerpladser og andre offentlige udearealer, som kommunen ejer. Forslag er nu sendt i høring.

Alle er efterhånden enige om, at det er usundt at ryge. Derfor får rygerne til stadighed også færre og færre steder, hvor de kan få sig en stang tobak. Nu ser det ud til, at der i fremtiden vil være endnu mindre mulighed for en cigaret i Aarhus. I hvert fald hvis man er til fodboldkamp eller har familiens yngste med på en legeplads, der er ejet af Aarhus Kommune. 

De unge tænder smøgerne igen

Rådmændene i Aarhus Kommune har nemlig udarbejdet et forslag, der netop er sendt i høring. Tanken er, at forslaget skal forhindre, at man i fremtiden må ryge på Aarhus Kommunes udearealer. Det bliver altså ensbetydende med et totalt forbud mod cigaretter og andre slags tobak, hvis sålænge man er i et område, som er et ejet af kommunen. 

Forslaget er især ansporet af en uheldig tendens i statistikkerne. Her kan man nemlig se, at antallet af unge, som begynder at ryge, stiger for første gang i flere år. Det tal har ellers været faldende som følge af rygestops-kampagner og andre initiativer. 

Peder Udengaard er byrådsmedlem i Aarhus Kommune. Han udtaler til TV2 Østjylland:

“Det bliver vi nødt til at tage alvorligt, og derfor sender vi som byråd et signal om, at vi ønsker en røgfri kommune. Hvis vi hele tiden minder folk om, at her må de ikke ryge, så håber vi, at det kan få færre til at begynde,” fortæller Peder Udengaard, byrådsmedlem i Aarhus Kommune til Tv2 Østjylland.

Her træder forbuddet i kraft 

Hvis forslaget går igennem, så vil det blandt andet betyde, at der vil være komplet forbud mod at ryge en cigaret, hvis man befinder sig foran et bibliotek, en legeplads eller på fodboldbanerne i Aarhus Kommune. Tilgengæld freder kommunen Strøget, som ellers også er et offentligt areal. 

Det er endnu ikke sikkert, at forslaget bliver vedtaget. Indtil videre er det sendt i høring, så nu er det op til byrådet at træffe afgørelse om det.