Flere besøgende og stigende interesse: Væksthusene fejrer fødselsdag

Den populære attraktion runder fem år i løbet af september. Foto: AU Foto og Maria Randima, Aarhus Universitet

Byens grønne hjerte har fødselsdag torsdag, hvor Væksthusene fylder fem.

Fem år med eksotiske planter og næsten 1,3 millioner besøgende. Udsolgte rundvisninger både sommer og vinter. Formidling om planter og biodiversitet til alle aldersklasser. En stigende interesse fra skoler og ungdomsuddannelser. Væksthusene er ét af Aarhus Universitets populære museer og byens grønne oplevelsessted. 

Både direktør ved Science Museerne, Bent Lorenzen, og hans medarbejdere er tilfredse. Målsætningen fra 2014 i forhold til besøgstallet er for længst nået. Og 2019 ser ud til at blive rekordår.

"Væksthusenes samlede besøgstal overgår vores vildeste forventninger,” siger Bent Lorenzen. "Da vi indviede Væksthusene 12. september 2014, håbede vi på at kunne tiltrække 80.000 gæster om året. Det tal har nu vist sig at være mere end tre gange højere. Sammen med de mange positive tilbagemeldinger fra besøgende ser vi det som et udtryk for, at vi har ramt rigtigt. De besøgende vil gerne opleve og vide mere om klodens planter, og vi vil gerne formidle viden om planter og biodiversitet på spændende og vedkommende måder."

Det er derfor ikke kun i plantesamlingerne, at de besøgende kan få en naturoplevelse. Også på toiletterne er der installeret billeder og lyd fra forskellige klimazoner. På garderobeskabene er der fortællinger om planter på nøgleskiltene. Og i Væksthusenes gratis plante-app Useeum er der masser af gode historier om planterne. I app´en er der  også spændende videoguidede ture med en biolog eller en gartner. De fortæller om, hvordan udvalgte planter i Væksthusene passes, og hvordan planterne tilpasser sig til det sted, de vokser naturligt.

”Science Museernes fornemste opgave er at understøtte og øge interessen for natur og science,” siger Bent Lorenzen. ”Derfor har vi hele tiden fokus på, hvordan vi formidler viden og oplevelser til vores målgrupper, og vi forventer, at vi i 2020 vil lancere nye spændende initiativer i den retning.”

Om Væksthusene

  • I Væksthusene er botanikken og naturen i centrum. Man kan gå på opdagelse i fire forskellige klimazoner med smukke blomster og imponerende planter, eller tage en pause i cafeen og nyde maden og de grønne omgivelser. I udstillingen "Botaniske detaljer" kan man se botaniske illustrationer, tegnet af Bent Johnsen (1919-2004). 
  • Der er gratis adgang til Væksthusene.
  • Væksthusene er tegnet af arkitekt C.F. Møllers Tegnestue, som også står bag arkitekturen på Aarhus Universitet. Udvidelsen og renoveringen er finansieret af Aarhus Universitet, Aarhus Kommune, Realdania og Nordea-fonden.