Bliv klogere på Dannebrog i Den Gamle By

På Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By kan du fra 25. januar til 12. august se 137 sjove og tankevækkende plakater med Dannebrog, som fylder 800 år.

I 2019 er det 800 år siden, at Dannebrog ifølge myten faldt ned fra himlen. Siden er det rød-hvide flag blevet brugt til lidt af hvert. Til slagmarken. Til fødselsdag. Til politik. Til klappepølser. Til negle-extensions.

Alt det kan du se i udstillingen ” Folkets flag. Plakater med Dannebrog”, der med 130 plakater viser i hvilket overraskende stort omfang, det danske flag er blevet brugt i plakater af vidt forskellig karakter med patos og nationalfølelse men også med stor humor og ironisk distance.

Hvordan kan et stykke rødt stof med et hvidt kors betyde så meget?

Dannebrog betyder meget for den danske befolkning. Allerede fra vi er ganske små, præsenteres vi for flaget – ved fødslen, til dåben ved fødselsdage og når vi i det hele taget vil vise glæde og har noget at fejre. Flaget er vores allerstærkeste tegn på en fællesnævner, en fælles dansk identitet. Derfor er vi også følsomme i forhold til Dannebrog og bliver følelsesmæssigt ramt, hvis nogen tramper eller spytter på vores flag eller hvis nogen, hvis holdninger vi ikke deler, forsøger at tage patent på flaget. Det kan føles lidt som et slag i ansigtet.

Men hvordan kan det være, at et stykke rødt stof med et hvidt kors på kan betyde så meget for os? Det får man en vis forståelse for, når man hører om den myte, der gjorde vores flag guddommeligt og ser på, hvordan brugen af flaget har udviklet sig gennem historien og i dag bruges til både hverdag, fest, glæde og sorg. Gennem den mangeårige historie, flaget gemmer på, er det blevet en vigtig udtryksform for os ikke bare som identitetsskaber, men også som et følelsesbetonet barometer. Dannebrog stikker dybt, når man er dansk, og det er det, der afspejler sig så klart i plakaterne.

Myten om Dannebrog

Dannebrog faldt ifølge myten ned fra himlen den 15. juni 1219 under et slag ved Tallinn i det nuværende Estland. Ordet Dannebrog betyder ’rødt klæde’. Tidligere er betydningen også blevet udlagt som ’danskernes fane’.  

Dannebrog er verdens ældste nationalflag.

Flaget er ingens – og der med alles

Elsebeth Aasted Schanz, leder af Dansk Plakatmuseum fortæller om udstillingen:

”Det har været virkeligt interessant at lave denne udstilling og se, hvordan dannebrog har været brugt i så vidt forskellige sammenhænge - afslappet, kærligt, venskabeligt, ironisk, politisk. I udstillingen kan du se, hvor meget vi har taget dannebrog til os. Flaget er ingens og dermed alles. Kom ned i Den Gamle By og se, hvordan dit flag er brugt gennem historien.”